Home » Istorie » Arheologii ar fi găsit o așezare legendară a vikingilor

Arheologii ar fi găsit o așezare legendară a vikingilor

Publicat: 02.06.2023

Dr. Wojciech Filipowiak, un arheolog polonez de la secția de arheologie și etnologie a Academiei de Științe din Polonia, care lucrează cu sprijinul autorităților din Wolin și al Muzeului de Arheologie Wolin, sugerează că ar fi putut găsi așezarea legendară Jomsborg a vikingilor, în apropierea insulei Wolin din Marea Baltică.

Jomsborg a fost o fortăreață vikingă legendară, ai cărei locuitori erau cunoscuți sub numele de Jomsvikings, un presupus ordin de mercenari vikingi care apare în literatura islandeză din secolele al XII-lea și al XIII-lea.

Conform legendelor, Jomsborg a fost construit de regele danez Harold Bluetooth în anii 960. De asemenea, Jomsborg ar fi fost distrus în 1043 de către regele dano-norvegian Magnus cel Bun.

Jomsborg, o fortăreață vikingă legendară

Locația exactă a orașului Jomsborg, sau existența sa, a fost mult timp subiectul unor dezbateri, deși se susține adesea că Jomsborg era situat la ieșirea estică a râului Oder.

Arheologii naziști au căutat dovezi ale unor rămășițe vikinge până la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în speranța de a găsi indicii care, în opinia lor, să le susțină fantezia privind superioritatea rasei nordice și dominația acesteia asupra popoarelor slave locale.

Săpături recente într-o zonă cunoscută sub numele de Hangmen’s Hill (unde au avut loc execuții publice între secolele VIII și XVII) au dus la descoperirea mai multor morminte și a urmelor carbonizate de la structuri din lemn, despre care cercetătorul afirmă că sunt rămășițele unui bastion ars din secolul al X-lea, scrie HeritageDaily.

Arheologii naziști au căutat dovezi ale unor rămășițe vikinge

Potrivit doctorului Filipowiak, bastioanele indică locația fortăreței Jomsborg, fapt susținut de descoperirea unui dig de lemn care ar fi servit ca punct de comerț în timpul epocii vikingilor.

Descoperirile nu sunt încă concludente, dar localitatea la Wolin și dovezile de susținere sugerează o posibilă așezare fortificată.

Totuși, dacă este cu adevărat vorba despre Jomsborg rămâne de stabilit, a declarat dr. Filipowiak pentru New York Times.

„Dezbaterea cu privire la locația Jomsborg – sau dacă a existat cu adevărat – a fost foarte lungă. Să sperăm că acum ar putea fi pe sfârșite.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Tezaur dublu de comori vikinge, descoperit lângă fortul lui Harald I al Danemarcei

O movilă funerară aparent goală ascunde o navă vikingă veche de 1.200 de ani

Noi dovezi arată că vikingii au ajuns în America înaintea lui Cristofor Columb

Povestea sângeroasă a masacrului viking din Peștera Dunmore

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase