Home » Istorie » Cea mai terifiantă armă din lumea medievală este și astăzi un mister

Cea mai terifiantă armă din lumea medievală este și astăzi un mister

Cea mai terifiantă armă din lumea medievală este și astăzi un mister
Imagine dintr-un manuscris, Skylitzes din Madrid, înfățișând focul grecesc folosit împotriva flotei lui Toma cel Slav. Credit: Domeniul public
Publicat: 11.06.2023

În lumea Greciei Antice, existau patru elemente: Pământ, Aer, Foc și Apă. Modelul nu numai că avea avantajul de a descrie totul în Universul cunoscut, dar era și plăcut din punct de vedere simetric. Aerul, fiind cald și umed, era opusul Pământului rece și uscat, în timp ce Apa, cu proprietățile sale reci și umede, anula perfect elementul cald și uscat al Focului.

Poate părea ciudat, prin urmare, că tot grecii au fost cei care au oferit lumii contraexemplul perfect al acestui echilibru elementar.

„Focul grecesc”, așa cum era cunoscut în lumea medievală, era o armă mortală și terifiantă, pentru că părea să sfideze legile fizicii.

„Arabii, bulgarii, rușii și alții despre care se spune că au experimentat adevăratul foc grecesc nu l-ar fi numit niciodată așa”, subliniază Alex Roland, în prezent profesor emerit de istorie la Universitatea Duke din SUA și expert în istoria militară mondială, într-o lucrare din 1992 despre această armă.

O armă mortală care părea să sfideze legile fizicii

Există un motiv foarte bun pentru acest lucru: substanța pe care o cunoaștem acum sub numele de „foc grecesc” a fost folosită, de fapt, în Imperiul Bizantin, începând cu secolul al VII-lea d.Hr.

Iar pentru lumea medievală, bizantinii nu erau greci – erau romani. „Focul roman este, de fapt, una dintre denumirile originale ale armei”, explică Roland.

Deci, în acest caz, de unde provine porecla elenistică a tehnologiei?

„Denumirea substanței este confuză și derutantă”, recunoaște Roland. De fapt, abia multe secole mai târziu vedem că se folosește termenul de „foc grecesc” – și, în orice caz, acesta nici măcar nu se referea la preparatul original, explică el: „Termenul foc grecesc a fost folosit de către cruciații din Occident, dar până atunci originalul […] dispăruse de mult”.

Focul grecesc ar fi putut schimba istoria lumii

Al doilea lucru pe care trebuie să îl știți despre focul grecesc este că a fost probabil inventat cu scopul de răzbunare.

Deși nu avem cu adevărat foarte multe dovezi concrete despre această tehnologie, povestea de origine a focului grecesc, general acceptată, plasează invenția sa în mâinile lui Kallinikos din Heliopolis.

Un evreu refugiat vorbitor de limbă greacă, Kallinikos a fugit din Siria bizantină atunci când aceasta a fost invadată de califatul musulman Rashidun, scrie IFL Science.

Ajuns în Bizanț – capitala Imperiului, care mai târziu va fi redenumită mai întâi Constantinopol și apoi Istanbul – Kallinikos a creat o armă capabilă să respingă în noua sa casă aceleași armate care îl forțaseră să fugă din Heliopolis.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Oracolele cu ceapă”, un ritual practicat încă din Evul Mediu

Cum era sărbătorit Crăciunul în Evul Mediu?

O animație 3D dezvăluie cum erau construite podurile superbe din Evul Mediu

O serie de obiecte preţioase au fost descoperite într-un cimitir din Evul Mediu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase