Home » Istorie » Cea mai veche bucată de lemn sculptată din Marea Britanie datează dinainte de Stonehenge

Cea mai veche bucată de lemn sculptată din Marea Britanie datează dinainte de Stonehenge

Cea mai veche bucată de lemn sculptată din Marea Britanie datează dinainte de Stonehenge
Foto: Shutterstock
Publicat: 09.06.2023

Cea mai veche bucată de lemn sculptat găsită în Marea Britanie datează de acum 6.000 de ani și a fost recent descoperită pe fundul unui șant săpat pentru fundația unui nou atelier.

Însemnele de pe lemn au fost făcute de oamenii din Mezoliticul târziu, cu 2.000 de ani înainte ca Stonehenge să fie construit și cu 4.500 de ani înainte de sosirea romanilor în Marea Britanie, au constatat experții.

„A spune că a fost un noroc este o subestimare”, a declarat Derek Fawcett, un fost chirurg. Historic England, agenția care se ocupă de mediul istoric al Angliei, a transmis că a fost o descoperire „uimitoare”, potrivit The Guardian.

Bucata de lemn datează dinainte de Stonehenge

În urmă cu patru ani, Fawcett construia un atelier la locuința sa din Boxford, Berkshire, în care spera să se ocupe de noul său hobby de pensionar, strunjirea lemnului, atunci când a fost chemat de contractori.

„M-au rugat să mă uit la ceva ce scoseseră dintr-o gaură în pământ. Arăta ca un ciot mare. M-am întrebat dacă aș putea să-l transform în niște boluri frumoase”, a spus el.

După ce l-a curățat cu furtunul, Fawcett a observat însemne ciudate pe obiectul din lemn. „Mi-am dat seama că este posibil să fi fost făcute de om. Mi-am dat seama imediat că era ceva neobișnuit”, a povestit Fawcett.

Bucata de stejar fusese așezată în turbă – cunoscută ca fiind un excelent conservant al materiei organice – la 1,5 metri sub pământ.

Fawcett a contactat un arheolog local care, la rândul său, a contactat Historic England. Experții acesteia, în colaborare cu oameni de știință din Nottingham și de la Centrul de Cercetare a Izotopilor de la Universitatea din Groningen, au efectuat datarea cu radiocarbon a unei bucăți din lemn.

Aceștia au ajuns la concluzia că există o probabilitate de 95% ca bucata de lemn să dateze între anii 4640 î.Hr. și 4605 î.Hr. Acest lucru o face cu 500 de ani mai veche decât singurul alt lemn sculptat decorativ cunoscut, descoperit în Marea Britanie, lângă Maerdy, în Țara Galilor, și datând din perioada Mezoliticului târziu sau a Neoliticului timpuriu (4270 î.Hr.-4000 î.Hr.).

Cea mai veche bucată de lemn găsită în Marea Britanie va fi expusă la Muzeul Berkshire

Piesa are o lungime de 1 metru, o lățime de 42 de centimetri și o grosime de 20 de centimetri. Historic England a transmis că scopul marcajelor este necunoscut, dar că acestea amintesc de decorațiunile întâlnite în ceramica neolitică timpurie. Se crede că sunt similare cu decorațiunile de pe Idolul Shigir – o sculptură din lemn descoperită în Munții Urali din Rusia care, cu o vechime de 12.500 de ani, se crede că este cel mai vechi exemplu de lemn sculptat din lume.

„Este remarcabil faptul că, efectuând lucrări de construcție de rutină, o bucată de lemn prelucrat, cu aspect modest, se dovedește a fi cea mai veche piesă descoperită vreodată în Marea Britanie. Această descoperire a oferit o nouă perspectivă asupra trecutului nostru îndepărtat și îi suntem recunoscători proprietarului terenului pentru că i-a recunoscut importanța. Descoperiri uimitoare ca acestea ne amintesc de puterea arheologiei de a descoperi poveștile ascunse care ne leagă de rădăcinile noastre”, a declarat Duncan Wilson, directorul executiv al Historic England.

Fawcett a declarat că descoperirea a fost „foarte interesantă” și că a observat marcajele de pe lemn din pură întâmplare. El a donat piesa Muzeului West Berkshire din Newbury, acolo unde va fi expusă.

Vă mai recomandăm și: 

Fumul de la incendiile de vegetație din Canada amenință milioane de oameni

Cea mai mare economie a lumii are nevoie de un împrumut-mamut

Arheologii au aflat de unde provenea argintul din brățările unei regine egiptene

O analiză cu raze X a rezolvat un mister din arhipelagul norvegian Svalbard

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase