Home » Istorie » Noi geoglife uriașe Nazca au fost descoperite de AI în deșertul peruan

Noi geoglife uriașe Nazca au fost descoperite de AI în deșertul peruan

Publicat: 16.06.2023

Inteligența artificială (AI) a fost folosită pentru a identifica noi geoglife uriașe Nazca, care au fost sculptate în deșerturile din sudul Peru cu mii de ani în urmă.

Colecția de geoglife uriașe Nazca înfățișează două picioare care măsoară 78 de metri, un pește care măsoară 19 metri și o pasăre de 17 metri.

Noua cercetare vine de la o echipă de la IBM Japonia și Universitatea Yamagata, care a folosit algoritmi de învățare profundă pentru a scana o mare cantitate de fotografii aeriene care surprind părți din deșertul Nazca, deșertul de coastă din sudul Peru, care este bine cunoscut pentru lucrările sale de artă antice gravate în peisaj.

Folosind această tehnică, oamenii de știință susțin că pot găsi potențiale geoglife de aproximativ 21 de ori mai repede decât cu ochiul liber, notează IFL Science.

Cum au fost descoperite noi geoglife uriașe Nazca?

Algoritmul analizează rapid bănci vaste de date vizuale și învață să înțeleagă ce caracteristici sunt asociate cu anumite categorii, care în acest caz sunt liniile din deșertul Nazca.

„Învățarea profundă este o metodă de învățare automată care construiește și antrenează rețele neuronale, care sunt inspirate de interconexiunea celulelor nervoase din creier, pentru a le permite computerelor să învețe caracteristicile din cantități mari de date și, ulterior, să facă predicții sau să ia decizii. Învățarea profundă demonstrează performanțe ridicate în sarcini precum recunoașterea imaginilor, procesarea vorbirii și procesarea limbajului natural”, se explică într-o declarație a Universității Yamagata.

„Detectarea obiectelor prin învățare profundă identifică automat clase specifice de obiecte din imagini și determină locația, dimensiunea și clasificarea acestora. Este similar cu procesul pe care îl folosesc oamenii atunci când detectează lucruri precum ‘câini’ sau ‘pisici’, dar în acest caz, o face computerul”, se mai precizează în declarație.

Ce sunt Liniile Nazca?

Liniile Nazca sunt un grup de geoglife din deșertul Nazca creat între 500 î.Hr. și 500 d.Hr. Sute de astfel de sculpturi misterioase au fost descoperite în ultimul secol.

Liniile sunt realizate prin sculptarea unor depresiuni în pământ, care îndepărtează stratul superior de murdărie roșiatică bogată în fier pentru a dezvălui un subsol de culoare mai deschisă.

Motivele naturale sunt comune în Liniile Nazca, cum ar fi animalele (incluzând pești, păsări, insecte, șopârle, câini, pisici, maimuțe și oameni), precum și plantele (cum ar fi copacii și florile). Unele imagini sunt supranaturale, cum ar fi monștri umanoizi cu două fețe și șerpi uriași cu două capete, care mănâncă oameni.

Există multe speculații despre motivul pentru care oamenii au făcut eforturi mari pentru a crea aceste gravuri uriașe. Unii cercetători au teoretizat că ar fi putut servi drept repere de călătorie sau au avut un fel de semnificație astronomică, în timp ce alții sugerează că ar fi fost opere de artă făcute pentru zeitățile din ceruri.

Deocamdată, aceste lucruri rămân un mister, chiar și pentru AI.

Noul studiu este publicat în Journal of Archaeological Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Civilizația antică avansată care a dispărut brusc în urmă cu 2.500 de ani

Noi cercetări susțin că Stonehenge avea o acustică impresionantă

Peștera celor 100.000 de soldați: „Armata” unică în lume, care nu poate fi explicată

Arheologii au descoperit că oamenii din Paleolitic își decorau corpul cu scoici

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase