Home » D:News » Este Apple Vision Pro viitorul computerelor?

Este Apple Vision Pro viitorul computerelor?

Publicat: 09.06.2023

Recent, la Worldwide Developers Conference, în California, a fost dezvăluită casca Apple Vision Pro. Reprezintă aceasta viitorul computerelor?

Odată cu acest anunț, Apple se aventurează pe o piață a dispozitivelor HMD; care de obicei sunt doar afișaje, dar în acest caz este un computer complet amplasat pe cap, precum și în lumea realității virtuale (VR), a realității augmentate (AR) și a realității mixte (MR).

Casca Apple Vision Pro va spori speranțele celor care lucrează la aceste tehnologii conform cărora, într-o bună zi, astfel de dispozitive vor fi utilizate în mod obișnuit de către public, la fel cum iPhone, iPad și Apple Watch au contribuit la introducerea smartphone-urilor, a tabletelor și a tehnologiei portabile în uzul general.

Dar ce face de fapt Vision Pro și cât de atrăgătoare va fi casca pentru mase?

La ce s-a gândit compania atunci când a creat Apple Vision Pro?

Realitatea virtuală scufundă utilizatorii într-o lume complet generată de computer, izolându-i într-o mare măsură de mediul lor fizic. Realitatea augmentată suprapune elemente generate de computer peste lumea reală, în timp ce aceasta din urmă rămâne vizibilă, cu scopul de a îmbunătăți contextul înconjurător fizic, explică Science Alert.

Un termen folosit adesea interschimbabil cu AR este cel de „realitate mixtă”, referindu-se la un set de tehnologii imersive care oferă diferite proporții de amestec între lumea fizică și cele virtuale. Aceste trei tehnologii sunt adesea denumite colectiv XR.

Combinația dintre VR și AR pare să fie o parte cheie a gândirii Apple, Vision Pro permițându-le utilizatorilor să își ajusteze nivelul de imersiune, putând decide cât de mult din lumea reală doresc să vadă. Această tranziție între cele două experiențe va fi probabil o tendință pentru viitoarele HMD.

Caracteristicile dispozitivului

Lumea fizică este „văzută” printr-o serie de 12 camere situate în spatele unei fețe de sticlă asemănătoare cu ochelarii de schi, acționând ca un obiectiv. Atunci când Vision Pro este în modul VR, persoanele care se apropie de tine în lumea reală sunt detectate și afișate automat pe măsură ce se apropie.

O caracteristică numită EyeSight afișează, de asemenea, ochii purtătorului prin bucata de sticlă atunci când este necesar, pentru a permite o interacțiune mai naturală cu oamenii din jur, ceea ce a fost o provocare pentru multe dispozitive montate pe cap.

În ceea ce privește specificațiile tehnice, casca Apple Vision Pro este impresionantă. Aceasta utilizează o combinație de microcip M2 și un nou cip numit R1. M2 rulează visionOS, pe care Apple îl numește primul său sistem de operare spațială, împreună cu algoritmi de vedere computerizată și generare de grafică computerizată.

R1 prelucrează informațiile de la camere, de la o serie de microfoane și de la un scaner LiDAR, care folosește un laser pentru a măsura distanța până la diferite obiecte, acest lucru fiind necesar pentru a face căștile „conștiente” de împrejurimi.

Mai important, Vision Pro se mândrește cu un sistem de afișare impresionant cu „mai mulți pixeli decât un televizor 4K pentru fiecare ochi”.

Cât costă Apple Vision Pro?

Capacitatea sistemului de a urmări direcția în care privește purtătorul îi permite utilizatorului să interacționeze cu elementele grafice doar privindu-le. Setul cu cască poate primi comenzi gestuale și vocale și oferă o formă de sunet la 360 de grade numită audio spațial. Timpul de funcționare pe baterie este de două ore.

Proiectat în stilul Apple, în aluminiu curbat și sticlă, setul cu cască are un preț uluitor, de 3.499 de dolari, și reprezintă o colecție de multe caracteristici premium. Dar Apple are deja un istoric lung în dezvoltarea de produse cu capacități din ce în ce mai versatile de a percepe ce se întâmplă în mediul real.

Apple se concentrează, de asemenea, pe faptul că dispozitivele sale trebuie să fie interoperabile, adică să funcționeze ușor cu alte dispozitive Apple, formând un „ecosistem” purtabil. Acest lucru este cel care are potențialul de a face din Apple Vision Pro un dispozitiv cum nu s-a mai văzut. Este, de asemenea, similar cu ceea ce fusese promis de cei care au crezut în ideea de computer portabil încă din anii 1990.

Combinarea setului cu iPhone-ul, care încă formează coloana vertebrală a ecosistemului Apple, și cu Apple Watch ar putea ajuta la crearea de noi utilizări pentru realitatea augmentată. De asemenea, conectarea setului cu cască la multe instrumente de programare demonstrează dorința companiei de a accesa o comunitate existentă de dezvoltatori de aplicații de realitate augmentată.

Un pariu cu tehnologia

Însă rămân multe întrebări. De exemplu, va putea dispozitivul să acceseze aplicațiile de realitate mixtă prin intermediul unui browser web? Cum va fi utilizarea din punct de vedere al ergonomiei?

De asemenea, nu este clar când va fi disponibil Vision Pro în afara SUA sau dacă va exista o versiune non-Pro, deoarece partea „Pro” a numelui implică o piață mai „expertă” sau pentru dezvoltatori.

Apple Vision Pro este un pariu, deoarece XR-ul este adesea văzut drept ceva promițător, dar care rareori dă rezultate. Cu toate acestea, companii precum Apple și cele care sunt probabil concurenții săi principali în domeniul XR, Meta și Microsoft, au puterea de a face din XR ceva popular pentru publicul larg.

Mai important, dispozitivele precum Vision Pro și ecosistemul său, precum și concurenții săi, ar putea oferi fundația pentru dezvoltarea metaversului. Aceasta este o lume captivantă, facilitată de căști, care urmărește o interacțiune socială mai naturală decât prin intermediul produselor anterioare.

Care va fi parcursul acestui dispozitiv? Doar timpul ne va spune.

Vă recomandăm să citiți și:

Stocarea pe hard-diskuri va deveni curând istorie, spune un expert

Inteligența Artificială, mai similară cu omul decât am fi crezut

Tot mai multe site-uri de știri folosesc chatboți AI pentru a crea conținut îndoielnic

O nouă metodă de producere a hologramelor ar putea îmbunătăți realitatea virtuală

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase