Home » Istorie » Arheologii au găsit o piesă de joc cu inscripții runice misterioase

Arheologii au găsit o piesă de joc cu inscripții runice misterioase

Arheologii au găsit o piesă de joc cu inscripții runice misterioase
Credit foto: Dag-Øyvind Engtrø Solem; cu permisiunea Institutului Norvegian pentru Studiul Patrimoniului Cultural (NIKU)
Publicat: 22.06.2023

Arheologii care efectuează săpături în Trondheim, Norvegia au găsit o piesă de joc cu inscripții runice.

Descoperirea a fost făcută în centrul medieval al orașului, acolo unde un punct comercial numit Kaupangen a fost fondat în anul 997 d.Hr. de către regele viking Olav Tryggvason.

Așezarea a devenit capitala Norvegiei și sediul regelui, rămânând un important centru nordic până când a fost eclipsat de Ánslo (Oslo).

Echipa de arheologi efectua excavări pentru a pregăti reparațiile la o conductă de canalizare care a fost săpată în straturile timpurii, dezvăluind piesa de joc printre alte câteva descoperiri.

Așezarea a devenit capitala Norvegiei și sediul regelui

În straturile superioare au foste găsite scânduri parțial conservate și dovezi ale unor gropi din secolele XI-XII d.Hr. săpate la o adâncime de 3,8 metri, scrie HeritageDaily.

Într-una dintre gropi, arheologii au descoperit o piesă de joc realizată din steatit, o varietate de talc de mare puritate folosită în mod obișnuit de vikingi pentru fabricarea obiectelor de uz cotidian.

Imagini de înaltă rezoluție cu piesa de joc au fost trimise runologului Karen Langsholt Holmqvist, care a confirmat că sculpturile cu modele geometrice inegale erau de fapt rune. Runele urmăresc forma piesei de joc, iar traducerea ar fi „siggifr”.

Un important centru nordic

„Sig” este posibil să fie termenul hipocoristic pentru un nume nordic comun, cum ar fi Sigurd, Sigbjørn, Sigfrid și Sigrid. Atunci când numele se termină cu „r”, se presupune că se referă la un nume masculin.

Cuvântul „sifr” este un heiti, un sinonim folosit în poezia nordică veche în locul cuvântului folosită în mod obișnuit.

„Mai știu doar o singură piesă de joc cu rune în țară, care a fost găsită la Bryggen, în Bergen. Ceea ce este interesant este faptul că nu se știe, de asemenea, dacă inscripția („Viking”, care era un nume comun în Evul Mediu) se referă la persoana care deținea obiectul, la persoana care a făcut inscripția sau dacă era porecla piesei de joc”, a declarat Dag-Øyvind Engtrø Solem, arheolog la NIKU.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Rune misterioase ale vikingilor, descoperite într-un loc neașteptat

Arheologii au descoperit un obiect din lemn inscripționat cu rune rare. Ce simbolizează?

Activitatea luptătorilor varegi din Constantinopol și misterioasele rune din Basilica Hagia Sofia

Runele magice, intaiul cod al omenirii & limbajul viitorului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase