Home » Istorie » Cranii deformate și decapitări ritualice, găsite la o piramidă mayașă din Mexic

Cranii deformate și decapitări ritualice, găsite la o piramidă mayașă din Mexic

Publicat: 02.09.2023

Arheologii au anunțat că unii indivizi îngropați într-o piramidă mayașă cu mai bine de 1.000 de ani în urmă prezentau cranii deformate și decapitări ritualice.

Arheologii din Mexic au descoperit mormintele a 13 persoane, dintre care două au fost decapitate ca parte a ritualurilor de sacrificiu și cinci ale căror cranii fuseseră alungite prin deformare intenționată, lângă o piramidă mayașă din situl arheologic Moral-Reforma, de lângă Tabasco.

Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic a găsit mormintele cu cranii deformate și decapitări ritualice în aprilie, dar și-a anunțat descoperirile abia recent, după ce a analizat rămășițele umane.

Mormintele datează dintre anii 600 și 900 d.Hr., o perioadă în care civilizația mayașă a înflorit în regiune, a transmis INAH într-o declarație.

Cranii deformate și decapitări ritualice, găsite în morminte din Mexic

Mormintele conțin cranii umane, fragmente de fălci și oase ale extremităților inferioare și superioare, au spus arheologii în comunicat. Analiza lor a mai arătat că unele dintre oase au fost acoperite cu pigment roșu.

O examinare anatomică a arătat că toți indivizii erau bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani. În timpul primului mileniu, mayașii și-au sacrificat uneori prizonierii de război, dar nu este clar pentru moment dacă acești oameni erau captivi, scrie LiveScience.

Zeul la care se închinau acești oameni

Analiza a mai constatat că cel puțin cinci dintre indivizi aveau cranii alungite și modificate, o formă care poate fi obținută prin îngustarea capului unei persoane cu benzi atunci când aceasta este tânără. Acest lucru a fost practicat frecvent de mayași și de alte societăți antice, inclusiv de oamenii din Japonia, huni, femei medievale europene și unele triburi de nativi americani, și este posibil să fi ridicat statutul social al celor care au suferit această practică, au spus arheologii.

Moral-Reforma a fost centrul unui regat Maya care uneori era aliat cu alte orașe, precum Calakmul și Palenque, conform INAH. Săpăturile și cercetările de la Moral-Reforma sunt în desfășurare; până acum, arheologii au dezgropat 76 de clădiri care datează dinainte de sosirea spaniolilor. Cu toate acestea, mayașii s-au închinat multor zeități și nu este clar cărui zeu i-a fost închinată această piramidă.

Vă recomandăm să citiți și:

ADN-ul antic dezvăluie comunitatea diversă din Machu Picchu

Mormântul antic sculptat în stâncă ce a ajuns să fie dat uitării

Societățile preistorice foloseau echipamente speciale pentru cățărat. Cât de avansate erau?

Arheologii au descoperit dovezi de necromanție într-o peșteră din Israel

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase