Home » Istorie » Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania

Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania

Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania
Coșuri recuperate din Cueva de los Murciélagos (Peștera Liliecilor) din Spania. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.10.2023

Într-o peșteră din sudul Spaniei au fost descoperite coșuri țesute minuțios, care arată ca și cum ar fi putut fi făcute ieri, deși au fost făcute acum 9.500 de ani. Acestea sunt cele mai vechi coșuri din Europa.

Cel mai vechi coș cunoscut a fost găsit într-o peșteră de la Marea Moartă și are aproximativ 10.500 de ani. Alături de coșurile actuale, au fost găsite și cele mai vechi sandale din Europa.

Cele mai vechi coșuri din Europa au fost găsite în Cueva de los Murciélagos (Peștera Liliecilor), care are o adâncime de 60 de metri. Adâncimea sa o face extrem de aridă, iar cu un nivel de umiditate aproape de zero, artefactele organice supraviețuiesc în condiții excepționale.

Cele mai vechi coșuri din Europa, păstrate într-o stare impecabilă

Coșurile au fost făcute din iarbă de către vânători-culegători din Mezolitic, dar astfel de coșuri sunt folosite și astăzi de meșterii locali pentru a face pantofi și pălării. Artizanii mezolitici au folosit împletirea închisă, o țesătură fără spațiu între elementele de bătătură care creează un coș strâns, de înaltă calitate. De asemenea, au realizat modele geometrice folosind fibre vopsite.

Coșurile au fost lăsate ca bunuri funerare. Când peștera a fost descoperită pentru prima dată de minerii de galenă (minereu de plumb), în secolul al XIX-lea, aceștia au găsit zeci de cadavre, parțial mumificate în mediul arid, îngropate cu coșuri, unelte de piatră și dinți de mistreț.

Din păcate, descoperirile nu au fost tratate cu respect pe atunci. Minerii au folosit rămășițele mumificate și unele dintre articolele țesute pentru a-și alimenta cazanele. Săpăturile ulterioare au scos la iveală corpuri mumificate suplimentare îngropate alături de coșuri, sandale și unelte, scrie The History Blog.

Un studiu recent a analizat 76 dintre artefactele recuperate din Peștera Liliecilor, care se află acum în colecția Museo Arqueológico Nacional din Madrid. Cercetătorii au descoperit că 65 dintre obiecte au fost realizate cu fibre de iarbă esparto, care are frunzele plate. Datarea cu radiocarbon a împărțit artefactele în două perioade distincte: Mezolitic (7950-7360 î.Hr.) și Neolitic (4370-3740 î.Hr.).

Cele mai vechi sandale din Europa

După faza mezolitică, peștera a fost nefolosită timp de 2.000 de ani. Apoi, fermierii din Neoliticul timpuriu au reluat de acolo de unde au rămas vânătorii-culegători, țesând iarba esparto folosind tehnici mai sofisticate și mai diverse pentru a realiza o mare varietate de obiecte, inclusiv șnururi, coșuri, sandale, rogojini și genți. Analiza uzurii unui ciocan de lemn găsit în peșteră indică faptul că acesta a fost folosit pentru a zdrobi iarba esparto, ceea ce ar fi făcut-o mai moale și mai flexibilă și, prin urmare, mai confortabilă pentru utilizare în lucruri precum tălpile sandalelor, de exemplu.

Unele dintre sandale prezintă semne de uzură, în timp ce altele sunt în stare impecabilă, nefolosite. Arheologii cred că unii dintre cei decedați au fost îngropați cu sandalele pe care le-au folosit în viață, în timp ce alții aveau încălțăminte făcută special pentru înmormântare.

Studiul a fost publicat în revista Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

O fosilă de trilobit, găsită într-o stare atât de bună încât ultimul prânz este vizibil la interior

Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori

Originea sifilisului în Europa ar putea fi cu totul alta

Penele de dinozaur fosilizate dezvăluie proteine conservate de milioane de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase