Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a fost primul om pe Everest?

Test de cultură generală. Cine a fost primul om pe Everest?

Test de cultură generală. Cine a fost primul om pe Everest?
Edmund Hillary (dreapta) și Tenzing Norgay. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16.11.2023

Muntele Everest, cel mai înalt de pe pământ, a fost escaladat de-a lungul timpului de numeroși aventurieri, dar cine a fost primul om pe Everest?

Edmund Hillary (născut pe 20 iulie 1919, Auckland, Noua Zeelandă și decedat pe 11 ianuarie 2008, Auckland) a fost un alpinist din Noua Zeelandă și explorator antarctic care, alături de montaniardul tibetan Tenzing Norgay, a fost primul om pe Everest, cel mai înalt vârf de munte din lume.

Expediția bine organizată a fost lansată în primăvara anului 1953, iar o tabără înaltă de unde să încerce să atingă vârful a fost stabilită până în mijlocul lunii mai. După ce doi alpiniști nu au reușit să atingă vârful pe 27 mai, Hillary și Tenzing au pornit spre acesta devreme în dimineața zilei de 29 mai; până în jurul prânzului, se aflau deja pe vârf.

Cine a fost primul om pe Everest?

Cei doi și-au strâns mâna, apoi Tenzing l-a îmbrățișat pe partenerul său. Hillary a făcut fotografii, iar amândoi au căutat semne că George Mallory, un alpinist britanic dispărut pe Everest în 1924, ar fi fost pe vârf. Hillary a lăsat în urmă un crucifix, iar Tenzing, budist, a făcut o ofrandă alimentară, conform Britannica.

După aproximativ 15 minute petrecute pe vârf, cei doi au început coborârea. Înapoi în tabără, au fost întâmpinați de colegul lor W.G. Lowe, căruia se spune că Hillary i-ar fi spus: „Ei bine, George, l-am dat gata pe ticălos”, Hillary și-a descris aventurile în cartea „High Adventure” (1955). El a făcut și alte expediții în regiunea Everestului în anii 1960, dar nu a mai încercat niciodată să ajungă din nou pe vârf.

Edmund Hillary a fost înnobilat în 1953

Hillary nu a anticipat ovațiile care i-au urmat ascensiunii istorice. El a fost înnobilat în 1953, la scurt timp după ce expediția s-a întors la Londra.

Între 1985 și 1988 a servit ca Înalt Comisar al Noii Zeelande în India, Nepal și Bangladesh. De-a lungul anilor, i-au fost acordate numeroase alte onoruri, inclusiv Ordinul Jartierei în 1995.

Cu toate acestea, el a păstrat întotdeauna un nivel ridicat de umilință, iar principalul său interes a devenit bunăstarea popoarelor himalayene din Nepal, în special a șerpașilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Heath Ledger, cel mai tânăr câștigător post-mortem al unui premiu Oscar

Test de cultură generală. Cine a inventat stiloul?

Julie Andrews, actrița care a inspirat numele unui trandafir. „Să te comporți ca o prințesă necesită muncă. Nu este vorba doar de a arăta frumos sau de a purta o coroană. Este mai mult despre cum ești în interior”

Mary Pickford, „iubita Americii” și primul star de cinema care a semnat un contract de 1 milion de dolari

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase