Home » Cultură » Test de cultură generală. Cine a inventat stiloul?

Test de cultură generală. Cine a inventat stiloul?

Publicat: 29.08.2023

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi nu mai folosesc acest instrument de scris, cu toții știm (sau ar trebui să știm) cine a inventat stiloul.

Cine a inventat stiloul? Petrache Poenaru este un inventator român, cel mai bine cunoscut pentru inventarea stiloului. Poenaru s-a născut în 1799 în Benești, județul Vâlcea. Poenaru era student la École polytechnique din Paris, Franța, atunci când i-a venit ideea stiloului.

În 1827, un profesor i-a cerut lui Poenaru să creeze un instrument de scris care să aibă propriul rezervor de cerneală. După multe experimente, Poenaru a creat un stilou care folosea un cartuș de cerneală înlocuibil, care era umplut cu cerneală lichidă. Stiloul avea un vârf și un tub mic care trecea prin centrul cilindrului și care atrăgea cerneala către vârf atunci când utilizatorul aplica presiune.

Cine a inventat stiloul?

Poenaru a cerut un brevet pentru invenția sa în mai 1827 și i-a fost acordat pe 25 mai 1827. Brevetul a fost acordat de guvernul francez și a fost primul brevet acordat vreodată pentru un stilou, conform Medium.

Invenția lui Poenaru nu a avut succes imediat, deoarece stilourile nu erau încă la mare căutare. Cu toate acestea, invenția sa a pus bazele stilourilor pe care le cunoaștem astăzi. În anii care au urmat, mulți alți inventatori și companii au îmbunătățit designul lui Poenaru, ducând la crearea unor stilouri mai fiabile și mai eficiente.

Astăzi, stilourile sunt utilizate la scară largă în întreaga lume și au devenit o alegere populară pentru mulți oameni datorită ușurinței de utilizare și a designului lor elegant. Invenția lui Poenaru a avut un impact semnificativ asupra industriei scrisului și a papetăriei și este considerată una dintre cele mai importante invenții ale secolului al XIX-lea.

Invenția românească ce a trecut testul timpului

În semn de recunoaștere a realizării sale, Guvernul român a emis un timbru cu imaginea lui Poenaru și a stiloului în 1927, la aniversarea a 100 de ani de la invenție. De asemenea, Colegiul Național „Petrache Poenaru” din Buzău a fost numit după inventator.

Petrache Poenaru s-a stins din viață în 1875, dar invenția a rezistat trecerii timpului și continuă să fie un instrument important pentru scriitorii, artiștii și caligrafii din întreaga lume.

Vă recomandăm să citiți și:

Hermann Hesse, unul dintre cei mai populari autori germani din lume. „Singurătatea înseamnă independență”

James Cameron, regizorul filmului cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei

Dennis Rader, cunoscut și ca Ucigașul BTK, criminalul în serie care ridiculiza poliția

Albrecht Durer, precursorul gravurii. „De ce mi-a dat Dumnezeu un talent atât de magnific? Este un blestem, dar și o mare binecuvântare”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase