Home » Istorie » Un băiat din Scoția care săpa după cartofi a dezgropat „o capodoperă a sculpturii egiptene”

Un băiat din Scoția care săpa după cartofi a dezgropat „o capodoperă a sculpturii egiptene”

Credit foto: National Museums Scotland
Publicat: 26.11.2023

În urmă cu 71 de ani, un elev din Scoția săpa după cartofi drept pedeapsă, atunci când a dezgropat o statuie egipteană antică spectaculoasă, prima dintr-o colecție de sculpturi egiptene antice și artefacte îngropate în jurul școlii sale. Acum, cercetătorii au aflat în sfârșit cum au ajuns obiectele pe insulele britanice.

Între 1952 și 1984, mai multe statui antice au fost găsite pe terenul Melville House, o clădire impunătoare în care erau găzduiți soldați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și mai apoi a fost un internat. Profesorii și elevii au continuat să aducă fiecare nouă descoperire la specialiștii muzeului, însă nimeni nu a putut înțelege cum au ajuns acolo, potrivit LiveScience.

Colecția antică include statuia veche de aproape 4.000 de ani descoperită de un elev în 1971, creată din gresie roșie, despre care cercetătorii au spus că este „o capodoperă a sculpturii egiptene”, precum și alte figurine din bronz și ceramică ce datează dintre 1069 și 30 î.Hr., chiar înainte ca Egiptul să devină o provincie romană.

Povestea artefactelor egiptene îngropate în Scoția

În total, 18 obiecte egiptene antice au fost găsite îngropate în jurul Melville House, unice în Scoția. Acum, pentru prima oară, cercetătorii au spus povestea lor, deși unele întrebări continuă să rămână fără răspuns.

Eforturile anterioare de a stabili originea obiectelor nu au dat roade, dar acum cercetătorii cred că au fost aduse de Alexander Leslie-Melville, al cărui titlu era Lord Balgonie, un tânăr moștenitor la Melville House care călătorise în Egipt în 1856 și care a murit un an mai târziu, după revenirea în Regatul Unit.

„Arată amploarea colecționării de antichități din secolul XIX”

„Descoperirea artefactelor egiptene antice îngropate mai bine de un secol în Scoția arată amploarea colecționării de antichități din secolul XIX și istoria complexă. A fost o provocare să studiem și să identificăm artefactele”,  a spus Margaret Maitland, curator principal la National Museums Scotland, acolo unde se află cele mai multe dintre obiecte.

Povestea urmează a fi publicată în jurnalul Proceedings of the Society of Antiquaries of Scotland.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Aproape 2.000 de artefacte au fost furate de la British Museum

Artefacte uriașe din era glaciară, găsite într-un sit din Marea Britanie

O ruină romană antică a dezvăluit artefacte surprinzătoare

Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase