Home » Istorie » Tumoare făcută din dinți, găsită în pelvisul unei femei din Egiptul antic

Tumoare făcută din dinți, găsită în pelvisul unei femei din Egiptul antic

Publicat: 15.11.2023

Fără privirea atentă a unui săpător care lucra la un mormânt subteran antic din Egipt, arheologii n-ar fi descoperit niciodată o tumoare făcută din dinți, ascunsă în curbura unui pelvis.

Inițial, supraveghetoarea șantierului și arheologul Melinda King Wetzel a crezut că se uită la un făt din perioada faraonilor egipteni. Dar atunci când i-a arătat mormântul directoarei bioarheologice a sitului, Gretchen Dabbs, descoperirea s-a dovedit a fi chiar mai rară.

Împreună cu o altă supraveghetoare de la sit, Anna Stevens, Wetzel și Dabbs pretind că au descoperit cele mai vechi dovezi ale unui teratom ovarian matur, sau al unei tumori germinale. Astăzi, masa pare a fi o grămadă calcificată de țesuturi dezorganizate și complet formate, precum oasele și dinții.

O tumoare din dinți, o descoperire unică în Egipt

Această tumoare făcută din dinți măsoară aproximativ 3 pe 2 centimetri și datează din mijlocul secolului al XIV-lea î.Hr. Cercetătorii spun că adaugă „o adâncime temporală și geografică considerabilă în înțelegerea noastră a acestei afecțiuni în trecut”.

Wetzel, Dabbs și Stevens, care provin din diferite companii și universități, lucrează împreună la acest sit arheologic, aflat pe malul estic al fluviului Nil, de ani de zile, în cadrul Proiectului Amarna. Aceasta este o săpătură continuă pe termen lung care își propune să descopere cimitirele oamenilor obișnuiți îngropați în apropierea fostei capitale a faraonului Akhenaton, înființată în 1345 î.Hr.

Scheletul unei femei tinere cu tumoare ovariană a fost descoperit îngropat într-un mormânt multicameră în Cimitirul deșertic de la Nordul Amarna și aceasta avea probabil între 18 și 21 de ani când a murit, scrie Science Alert.

Femeia a fost îngropată cu mâinile așezate peste bazin și înfășurată într-un mod obișnuit pentru alte cimitire Amarna de non-elite. Cu toate acestea, ea avea mai multe bijuterii decât alte corpuri din apropiere. Mai mult, în inelul osos al bazinului se afla un alt fel de bijuterie.

Ce sunt teratoamele?

Teratoamele sunt tipuri rare de tumori germinale, de obicei benigne, cu toate că pot veni cu simptome precum dureri abdominale sau infertilitate. Acestea sunt găsite foarte rar în arheologie. De fapt, acesta este abia al cincilea caz de acest fel descoperit de arheologi și singurul din Egipt. Tumoarea este cu mai multe secole mai veche decât celelalte teratoame antice descoperite anterior de arheologi în Spania, Franța, Peru și Portugalia.

Inițial, când Wetzel a văzut un dinte, a crezut că este unul singur. Dar, la o examinare mai atentă, ea și colegii ei au observat un alt loc gol în masa calcificată. Excavațiile suplimentare din jurul scheletului feminin au relevat un al doilea dinte în apropierea părții superioare a osului piciorului, tot în cavitatea pelviană. Acesta se potrivea perfect în locul gol, ceea ce i-a făcut pe arheologii să concluzioneze că acest al doilea dinte făcea parte inițial din tumoare, dar s-a separat în timpul descompunerii.

Ambii dinți sunt acoperiți cu coroane de smalț complete, „chiar dacă puțin deformate”, conform autorilor. De asemenea, prezintă structuri de rădăcină parțial formate la baza cimento-smalțului lor. Acest lucru este mult prea dezvoltat pentru un făt în stadiu incipient și sugerează puternic că masa nu este un descendent nenăscut, ci o tumoare.

Această tumoare făcută din dinți a fost la un pas de a fi trecută cu vederea

„Fără săparea și înregistrarea atentă a teratomului în sit”, scrie echipa de arheologi, „este foarte probabil ca acest dinte izolat să fi fost, cel puțin inițial, identificat drept un element intruziv de la un individ diferit sau posibil ca dovadă a unei înmormântări suplimentare în același mormânt, dacă dantura nu ar fi putut fi asociată cu ceilalți indivizi îngropați în același mormânt”.

Această persoană, spun cercetătorii, purta un inel de aur pe mâna stângă, care era așezat în apropierea tumorii. A fost ilustrat cu imaginea lui Bes, o divinitate egipteană antică asociată cu fertilitatea și protecția.

Deși doar o ipoteză, autorii spun că este posibil ca această poziție a inelului să fi fost intenționată și că inelul Bes ar fi putut fi folosit pentru a trata durerea resimțită în această parte a corpului sau „problemele percepute de infertilitate”.

Studiul a fost publicat în International Journal of Paleopathology.

Vă recomandăm să citiți și:

Păduchii au evoluat odată cu oamenii, în timpul migrațiilor și colonizării Americilor

Microfosile vechi de miliarde de ani arată cum a apărut viața complexă pe Pământ

Au descoperit arheologii Arca lui Noe?

Nemrut Dagi și sanctuarul populat cu statui

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase