Home » Istorie » Test de cultură generală. Care este cel mai lung tunel din lume?

Test de cultură generală. Care este cel mai lung tunel din lume?

Publicat: 05.01.2024

Funcția pe care o are cel mai lung tunel din lume vă va surprinde pe toți. Dar mai întâi, care este acest tunel?

Cel mai lung tunel din lume este Apeductul Delaware; acesta parcurge o distanță de 137 de kilometri.

Tunelul aduce apă la robinetele din New York City, SUA tocmai din rezervoarele din nordul statului american, potrivit Britannica.

Care este cel mai lung tunel din lume?

Apeductul Delaware reprezintă un tunel circular care face parte din sistemul de alimentare cu apă al orașului New York, apa provenind din râul Delaware, în apropierea sursei sale, și din alte râuri din Munții Catskill. Acesta este cel mai lung tunel din întreaga lume și transportă aproximativ jumătate din apa potabilă a orașului New York în fiecare zi.

Aflat adânc în roca de bază pe o lungime inițială de 137 km de la rezervorul Rondout din Catskills până la rezervorul Hill View din comitatul Westchester din sud, apeductul a fost extins la o distanță totală de 170 km. Construcția apeductului a avut loc între anii 1937 și 1953, extinderile continuând până în 1965. Acesta se află în unele locuri la o adâncime de aproximativ 750 de metri și atinge un diametru maxim de 6 metri în ultimii săi 21 km.

Un tunel ocolitor

În 2013, a început construcția Delaware Aqueduct Bypass Tunnel, cel mai mare proiect de reparații din istoria sistemului de alimentare cu apă al orașului New York, estimat la un cost de 1 miliard de dolari. Două scurgeri semnificative din vechiul apeduct pierd aproximativ 76 de milioane de litri de apă pe zi, majoritatea scăpând printr-o secțiune a tunelului aflată aproape de râul Hudson.

Proiectul de reparații, care include un tunel ocolitor lung de 4 km și situat la aproximativ 183 de metri sub râu, de la Newburgh la Wappinger, era așteptat să fie finalizat în 2023, tunelul de bypass urmând să fie conectat la porțiuni structural solide ale vechiului Apeduct Delaware de ambele părți ale râului Hudson și a doua scurgere urmând să fie reparată, notează Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai mare insectă ce a trăit vreodată semăna cu o libelulă uriașă

O peșteră din Irlanda, locul în care „s-a născut” sărbătoarea de Halloween

Anomalie ciudată a ciclului solar, descoperită în texte vechi de secole din Coreea

Rămășițele unei planete antice s-ar afla sub suprafața Africii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase