Home » Istorie » Anomalie ciudată a ciclului solar, descoperită în texte vechi de secole din Coreea

Anomalie ciudată a ciclului solar, descoperită în texte vechi de secole din Coreea

Anomalie ciudată a ciclului solar, descoperită în texte vechi de secole din Coreea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.10.2023

Ciclurile solare ale Soarelui au fost cândva cu aproximativ trei ani mai scurte decât în prezent, relevă o nouă analiză a unor cronici coreene vechi de secole. Această anomalie, necunoscută până acum, a avut loc în timpul unei epoci solare misterioase, cunoscută sub numele de „Minimul Maunder”, în urmă cu peste 300 de ani.

Soarele se află în mod constant într-o stare de schimbare. Steaua noastră natală trece prin perioade de activitate crescută, cunoscute sub numele de maxim solar, când furtunile solare devin mai frecvente și mai puternice, precum și perioade de activitate redusă, cunoscute sub numele de minim solar, când furtunile solare dispar aproape complet.

În prezent, Soarele are nevoie de aproximativ 11 ani pentru a parcurge un ciclu solar, de la minim la maxim și înapoi. Oamenii de știință pot urmări evoluția Soarelui de-a lungul unui ciclu solar prin numărarea petelor solare de pe suprafața stelei, care apar mai frecvent în perioada premergătoare și în timpul maximului solar.

Dar, la fel cum soarele fluctuează în cadrul ciclurilor individuale, înregistrările istorice ale petelor solare arată că, pe perioade mai lungi, care se întind pe zeci de ani sau secole, producția globală a ciclurilor solare poate crește și scădea.

Ciclurile solare au fost cândva cu aproximativ trei ani mai scurte

Minimul Maunder, denumit uneori Marele minim solar, a fost o perioadă de activitate solară foarte redusă între 1645 și 1715, atunci când petele solare „au dispărut efectiv”, a declarat Scott McIntosh, un fizician solar de la Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică din Colorado, care nu a fost implicat în cercetarea recentă, pentru Live Science.

În această perioadă, producția de energie solară a fost atât de scăzută încât temperaturile medii globale au scăzut și ele, în ceea ce oamenii de știință au numit „o mini eră glaciară”, potrivit NASA – deși este posibil ca acest lucru să fie legat și de nivelurile ridicate de erupții vulcanice din acea perioadă.

Înregistrările de pete solare conturează o imagine generală a minimului Maunder, care este numit după astronomul englez Edward Walter Maunder. Dar există încă multe lucruri despre această perioadă pe care oamenii de știință nu le cunosc.

În noul studiu, publicat în revista AGU Advances, cercetătorii au analizat înregistrările aurorale istorice din Coreea și au descoperit că ciclurile solare din timpul minimului Maunder au avut o durată medie de numai opt ani – cu trei ani mai puțin decât ciclurile moderne.

Oamenii de știință nu știu ce cauzează tendințele ciclurilor solare pe termen lung

Înregistrările despre aurore făceau parte din trei cărți separate, sau cronici, scrise în numele regilor coreeni, care conțineau rapoarte zilnice detaliate despre afacerile regale, afacerile de stat, vremea și fenomenele astronomice care au avut loc pe teritoriul peninsulei coreene între 918 și 1910, potrivit studiului din 2021 care le-a descris pentru prima dată.

În secțiunile astronomice ale cronicilor se vorbește frecvent despre „vapori roșii” sau „vapori ca lumina focului”. Cercetătorii cred că aceste descrieri se referă la Anomalia Pacificului de Vest (WPA) – o zonă situată deasupra Coreei ce produce regulat aurore roșii, în ciuda faptului că se află departe de polii magnetici. Ca și alte aurore, WPA apare atunci când radiațiile solare se ciocnesc cu scutul magnetic al Pământului. Dar, spre deosebire de alte aurore de la acea vreme, aceste spectacole luminoase au persistat în ciuda unei scăderi a activității solare, deoarece câmpul magnetic al Pământului este mai subțire în această regiune, ceea ce le face să fie un indicator excelent pentru evoluția ciclului solar, au scris cercetătorii

Datele la care au apărut aceste aurore arată că radiația solară de la soare a urmat un ciclu de opt ani, scrie Space.

Oamenii de știință nu știu ce cauzează tendințele ciclurilor solare pe termen lung, cum ar fi Minimul Maunder, a declarat McIntosh. Dar noile descoperiri ar putea oferi „indicii esențiale” pentru înțelegerea mai detaliată a acestei epoci misterioase, au scris cercetătorii în lucrare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Soarele este mâncat”. Cum reușeau mayașii să prezică eclipsele?

Test de cultură generală. Câte grade are Soarele?

Ar putea deveni Soarele o gaură neagră?

O eclipsă inelară de Soare va avea loc în curând! Iată cum o poți observa

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase