Home » Istorie » Fierul din spațiu a elucidat vârsta uneia dintre cele mai mari comori spaniole

Fierul din spațiu a elucidat vârsta uneia dintre cele mai mari comori spaniole

Fierul din spațiu a elucidat vârsta uneia dintre cele mai mari comori spaniole
Tezaurul din Villena. Foto: Shutterstock
Publicat: 14.02.2024

Una dintre cele mai importante și enigmatice descoperiri din Epoca Bronzului pare să fi inclus fierul din spațiu. Descoperirea ar putea rezolva confuziile legate nu doar de vârsta obiectelor de fier meteoritic, ci și de a comorii de aur cu care au fost îngropate acestea.

Tezaurul din Villena a fost descoperit în 1963 în ceea ce este acum partea de est a Spaniei. Cele 59 de brățări, boluri și alte obiecte sunt cel mai cunoscute pentru bogăția lor de aur, dar aspectul mai intrigant este fierul din care au fost realizate două dintre acestea.

Acestea erau cele mai vechi piese de fier descoperite în Peninsula Iberică și, în funcție de bogățiile însoțitoare, păreau să dateze de acum cel puțin 3.000 de ani. Originea întregii comori este destul de misterioasă, dată fiind lipsa de dovezi a civilizației care le-a creat, iar prezența unor obiecte aparent din Epoca Bronzului alături de piesele de fier a adâncit misterul.

Fierul din spațiu a ajutat la datarea Tezaurului din Villena

Cu mult înainte ca omenirea să învețe să mineze și să topească fierul, folosea fier din meteoriți găsiți la suprafața Pământului. Cea mai cunoscută dovadă este cuțitul lui Tutankhamon, forjat din fier meteoritic, posesia acestuia de către tânărul faraon demonstrând valoarea imensă acordată unor astfel de obiecte. Capacitatea de a lucra aliajul de fier, nichel și uneori cobalt, cunoscut sub numele de fier meteoritic, trebuie să fi evoluat independent în multe locuri, deoarece exemple dinaintea Epocii Fierului sunt găsite în America de Nord, Africa de Sud, Tibet, precum și în Orientul Mijlociu, scrie IFL Science.

Una dintre piesele confecționate din fierul din spațiu este o emisferă goală, parțial acoperită cu aur (numită capac), iar cealaltă este o brățară. Scopul lor nu este cunoscut, dar la o primă vedere, existența lor indică faptul că comoara trebuie să dateze din Epoca Fierului, chiar de la început, când lucrul cu fierul era destul de nou și valoros. Cu toate acestea, dacă fierul din care sunt făcute cele două piese provine din cer, nu de pe Pământ, nu ar exista nicio discrepanță.

În mod inevitabil, arheologii au dorit să testeze piesele de fier de mult timp. Cu toate acestea, combinația de coroziune care face ca majoritatea fierului antic să fie foarte fragil și dorința de a proteja obiectele de metodele de testare distructive a reprezentat o piedică. Creșterea disponibilității testelor nedistructive a schimbat situația, conducându-l pe Salvador Rovira-Llorens, un curator de muzeu pensionat, și pe coautorii săi să exploreze compoziția pieselor.

Ce compoziție are comoara?

Spectrometria de fluorescență cu raze X portabilă a produs rezultate incerte, astfel că echipa s-a întors către spectrometria de masă aplicată la mostre foarte mici. Cercetătorii au descoperit că proporția de nichel din capac (5,5%) corespunde foarte bine cu meteoriții de fier cunoscuți și este mult peste ceea ce se găsește în mod obișnuit în depozitele terestre. Pe de altă parte, măsurătorile preliminare ale brățării au dat rezultatul ambiguu de 2,8%.

Coroziunea poate determina să se scurgă mai mult nichel decât fier, scăzându-i concentrația. Analizele mai profunde au arătat că mai mult nichel se găsește în zonele interioare mai puțin expuse la aer și apă, indicând faptul că brățara era făcută din fier meteoritic. Este chiar posibil să provină din același meteorit, având aceeași compoziție necorodată. Până în prezent, nu a fost posibil să se potrivească compoziția cu un meteorit anume.

„Datele disponibile sugerează că capacul și brățara din Tezaurul din Villena ar putea fi în prezent primele două piese atribuite fierului meteoritic în Peninsula Iberică, ceea ce este compatibil cu o cronologie a sfârșitului Epocii Bronzului, înainte de începutul producției extinse de fier terestru”, scriu autorii.

În afara Groenlandei, aproape tot fierul terestru se găsește sub formă de oxid de fier, pe care oamenii din Epoca Bronzului nu aveau tehnologia să îl reducă. Meteoriții nu doar că evitau nevoia de acest lucru, dar aliajele de fier-nichel erau mai rezistente la coroziune chiar și după ce fierul pur a devenit disponibil. Produsul extrem de rar era echivalentul terestru al oțelului Valyrian din Westeros, obținând o valoare imensă datorită rarității sale extreme.

Studiul este publicat în Trabajos de Prehistoria.

Vă recomandăm să citiți și:

Neanderthalienii și oamenii trăiau cot la cot în nordul Europei în urmă cu 45.000 de ani

O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă

O nouă specie de pterozaur din Jurasic, descoperită pe Insula Skye din Scoția

Chiar și oamenii din Epoca de Piatră uitau mâncarea pe foc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase