Home » Istorie » O structură scufundată a fost descoperită în Grota Albastră din Italia

O structură scufundată a fost descoperită în Grota Albastră din Italia

Publicat: 25.02.2024

Cercetări subacvatice recente, conduse de arheologii din Napoli, Italia au dezvăluit un bloc de piatră lucrată, pe fundul mării în Grota Albastră.

Grota Albastră este o peșteră marină de pe coasta insulei Capri, renumită pentru apa albastră creată de lumina Soarelui care străbate prin intrarea îngustă și arcuită și printr-o cavitate subacvatică.

Grota măsoară 60 de metri în lungime și 25 de metri în lățime, scrie HeritageDaily.

Intrarea are o lățime de doi metri și o înălțime de aproximativ un metru în timpul mareei joase, permițând accesul în siguranță doar atunci când mareele sunt scăzute și marea este calmă.

Grota Albastră este o peșteră de pe coasta insulei Capri

În antichitate, grota a servit ca loc de înot privat al împăratului Tiberius (care a domnit între anii 14 și 37 d.Hr.).

El a comandat construirea unui Nymphaeum (monument dedicat nimfelor) în interiorul grotei, împodobit cu diverse statui, inclusiv reprezentări ale zeilor romani.

În urma unor săpături subacvatice efectuate în anii 1960, au fost găsite trei statui ale zeilor romani ai mării, Neptun și Triton, care sunt acum expuse la un muzeu din Anacapri. De asemenea, șapte baze de statui au fost recuperate de pe fundul grotei în 2009.

Nymphaeum este, de asemenea, legat de Villa di Gradola, situată chiar deasupra Grotei Albastre.

Grota a servit ca loc de înot privat al împăratului Tiberius

Se crede că această vilă este una dintre cele douăsprezece vile ale lui Tiberius de pe insulă, așa cum a fost documentată de istoricul roman Tacitus.

Într-un anunț de presă al autorităților pentru zona metropolitană din Napoli, arheologii au identificat un bloc de piatră prelucrată la o adâncime de 3 metri sub suprafața apei.

Cu ajutorul unor baloane, scafandrii au manevrat cu grijă blocul de piatră prin intrarea peșterii, care a fost trimis în portul din Capri pentru studii suplimentare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ruinele de pe o insulă din Pacificul de Sud, atât de ciudate încât l-au inspirat pe H.P. Lovecraft

Statuia unui zeu păgân a fost găsită în ruinele unei biserici din Istanbul

Cum ajută oile la păstrarea ruinelor antice de la Pompeii?

Ruinele de pe Muntele Tlaloc sunt un observator antic, au descoperit arheologii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase