Home » Istorie » Cum ajută oile la păstrarea ruinelor antice de la Pompeii?

Cum ajută oile la păstrarea ruinelor antice de la Pompeii?

Publicat: 11.03.2023

O turmă de oi îi ajută pe arheologi să conserve ruinele antice din Pompeii, orașul roman care a fost îngropat sub metri de piatră și cenușă în erupția dezastruoasă a vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr.

Arheologii au dezgropat doar aproximativ două treimi din situl de 66 de hectare din Pompeii de când au început săpăturile în urmă cu 250 de ani.

Conservarea secțiunilor neexplorate ale orașului antic împotriva eroziunii cauzate de natură și timp este o prioritate pentru cei care gestionează situl.

Ruinele antice din Pompeii sunt „apărate” de către oi

„Dacă iarba și alte plante cresc în sau pe zidurile și casele vechi, acest lucru este o problemă. Așa că încercăm să avem o abordare sustenabilă a întregului mediu pentru a evita folosirea de substanțe și pentru a evita creșterea plantelor care cresc pe pereți și ruinele antice din Pompeii”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic Pompeii.

Turma de 150 de oi a fost plasată în Regio V, o secțiune de nord a orașului, unde dealurile înierbate sunt presărate cu rămășițele ruinate ale caselor și magazinelor antice.

Cum arăta Pompeii atunci când a fost redescoperit?

Milioanelor de vizitatori care vin în Pompeii în fiecare an le este interzisă vizitarea Regio V, dar ca parte a eforturilor de conservare, parcul arheologic a lansat în ultimii ani noi săpături în acest sit, notează CNN.

Printre descoperirile izbitoare din 2018 încoace s-au numărat fresce, un magazin de gustări și rămășițele scheletice ale oamenilor uciși în erupție.

Zuchtriegel a spus că inițiativa de a folosi oi nu contribuie la eforturile de reducere a emisiilor de carbon, dar ajută la economisirea banilor și la conservarea peisajului.

„În plus, acest lucru oferă o idee despre cum era orașul Pompeii pe vremea când a fost redescoperit. Aici se aflau păduri, vii, oi și era genul ăsta de mediu rural, iar în mijloc se afla Pompeii”, a spus Zuchtriegel.

Vă recomandăm să citiți și:

Câți litri de vin consumă, în medie, un român pe lună?

Un nou gen de păianjeni a fost denumit după trupa ABBA

Acord istoric pentru oceane, atins după un deceniu de discuții

Ce planuri are Rusia pentru gazoductele Nord Stream avariate?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase