Home » Istorie » Thomas Edison, unul dintre cei mai prolifici inventatori. „Există un mod mai bun de a face – Găsește-l!”

Thomas Edison, unul dintre cei mai prolifici inventatori. „Există un mod mai bun de a face – Găsește-l!”

Publicat: 12.04.2024

Thomas Edison, pe numele său complet Thomas Alva Edison (1847 – 1931), este considerat unul dintre cei mai prolifici inventatori din istorie, cu peste 1.093 de brevete în palmares. Este cunoscut mai ales pentru inventarea becului, cu toate că această măreață invenție se poate spune că a împărțit-o cu încă doi oameni de știință. Dar despre asta, vorbim puțin mai jos.

Lui Edison i se mai atribuie inventarea fonografului, a lămpii incandescente, a telefonului cu cărbune, a sistemul electric de iluminat, generatorului electric, difuzorului, kinetoscopului (primul aparat care putea reda imagini în mișcare), stiloului pneumatic, acumulatorului alcalin, mobilei din beton, contorul de energie electrică, păpușile vorbitoare (dispozitiv patentat în 1890, prima păpușă vorbitoare s-a vândut cu 10 dolari), și..lista chiar poate continua.

Edison s-a născut la 11 februarie 1847 în Milan, Ohio, și a crescut într-o familie numeroasă, cu mijloace modeste. A fost cel de-al șaptelea și cel mai mic copil al lui Samul și al lui Nancy Edison.

Thomas Edison a avut parte de foarte puțină educație

Thomas Edison a avut parte de foarte puțină educație formală în copilărie, mergând la școală doar câteva luni, cea care avea să-i ofere sprijin în acest sens fiind mama sa care l-a învățat să citească, să scrie și să calculeze. Cu toate astea, Thomas a fost întotdeauna un copil foarte curios, a avut dorința de a învăța singur, cufundându-se în citit (era pasionat mai ales de cărți științifice și tehnice) și autoperfecționându-se, obicei pe care l-a manifestat pe tot parcursul vieții sale.

Primele job-uri ale lui Thomas Edison au fost vânzător de ziare și de dulciuri în gară, în acea perioadă învățând, de asemenea, cum să opereze un telegraf, astfel că la vârsta de 16 ani, Edison era suficient de priceput pentru a lucra ca telegrafist cu normă întreagă.

Primul pas în revoluția comunicațiilor

De altfel, dezvoltarea telegrafului a fost primul pas în revoluția comunicațiilor,  industria telegrafului dezvoltându-se destul de rapid în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, oportunitate pe care Edison a folosit-o din plin. A lucrat în mai multe orașe din Statele Unite ale Americii înainte de a ajunge la Boston în 1868, unde din telegrafist a devenit inventator, primul brevet pe care l-a primit fiind pentru un aparat electric de înregistrat voturi. Dar prima lui invenție a fost un eșec comercial, prin urmare Thomas Edison a adoptat o tactică diferită în ceea ce privește următoarele proiecte, propunându-și să inventeze doar lucruri pe care era sigur că publicul le va dori.

În 1876, Edison s-a mutat în Menlo Park, New Jersey, unde și-a înființat primul laborator științific și a început să lucreze la dezvoltarea becului electric. A experimentat cu o varietate de materiale, inclusiv filamente de carbon, și în cele din urmă a dezvoltat un bec care putea arde ore întregi folosind un filament de carbon. Această invenție a revoluționat lumea, făcând din iluminatul electric o opțiune practică și accesibilă pentru locuințe și întreprinderi.

Rivalitatea dintre Edison și Tesla

Fizicianul, inginerul și inventatorul Nikola Tesla (1856 – 1943) (unul dintre cei mai importanți promotori ai electricității comerciale) este spunea despre Thomas Edison: „Dacă Edison ar fi avut de găsit un ac în carul cu fân, ar fi început imediat, cu sârguința albinei, să examineze pai după pai până ar fi găsit obiectul căutării sale. Am fost un martor trist la astfel de acțiuni, știind că puțină teorie și calcule l-ar fi scutit de nouăzeci la sută din munca sa”. Este celebră rivalitatea dintre ei, Edison și Tesla fiind deopotrivă inventatori geniali și pionieri în domeniul ingineriei electrice.

Thomas Edison, adesea aclamat ca fiind cel mai mare inventator american, era cunoscut pentru etica sa de muncă neobosită și pentru spiritul său antreprenorial. În afara de cele peste 1000 de invenții ale sale,  Edison a fost și un om de afaceri puternic, fondând în 1889 General Electric (inițial numită Edison General Electric), una dintre cele mai mari și mai influente companii din lume, un actor important în sectoarele tehnologiei și energiei.

Nikola Tesla, pe de altă parte, a fost un inventator vizionar ale cărui idei au fost cu mult înaintea timpului său. Tesla este cunoscut mai ales pentru munca sa în domeniul sistemelor electrice de curent alternativ (AC), care a pus bazele distribuției moderne de energie. Invențiile și conceptele lui Tesla, inclusiv bobina Tesla și transmisia de energie fără fir, având un impact major asupra a numeroase progrese tehnologice.

Thomas Edison și Nikola Tesla, propuși să împartă Premiul Nobel

Rivalitatea dintre Edison și Tesla a fost pusă pe seama abordărilor diferite ale acestora în ceea ce privește sistemele electrice. Edison a fost adeptul curentului continuu (DC), în timp ce Tesla a susținut curentul alternativ (AC). Acest dezacord fundamental a dus la o dușmănie acerbă între cei doi inventatori, Edison ajungând chiar să discrediteze public curentul alternativ prin demonstrații care implicau electrocutări de animale cu ajutorul curentului alternativ.

Rivalitatea s-a extins, de asemenea, și în sfera afacerile lor. Edison era concentrat pe comercializarea invențiilor sale și pe construirea unei companii de succes, în timp ce Tesla era mai interesat să depășească limitele descoperirilor științifice. Acest contrast între prioritățile și abordările lor a alimentat și mai mult competiția dintre ei. Cu toate acestea, invențiile marilor Edison și Tesla continuă să modeleze lumea noastră modernă, de la generarea și distribuția de energie electrică până la comunicații și transporturi.

Thomas Edison și Nikola Tesla au fost propuși, în 1915, să împartă Premiul Nobel pentru Fizică, Tesla refuzând această onoare din cauza animozităților din trecut. Izbucnirea Primului Război Mondial a complicat și mai mult lucrurile, iar Premiul Nobel pentru Fizică nu a mai fost acordat.

„Un american își iubește familia. Dacă îi mai rămâne ceva dragoste pentru o altă persoană, în general îl alege pe Mark Twain sau pe Thomas Edison”. (Mark Twain despre Thomas Edison)

Magicianul din Menlo Park

Thomas Edison, datorită laboratorului său de cercetare în ființat în 1876 în Menlo Park, New Jersey, cunoscut ca „fabrica sa de invenții, a fost supranumit Magicianul din Menlo Park”. Aici au fost dezvoltate multe dintre cele mai notabile invenții ale sale, munca lui Edison punând bazele sistemelor electrice moderne  (Edison a pus bazele primei centrale electrice centrale din lume în partea de jos a Manhattanului, care a furnizat electricitate clienților din zonă) și deschizând calea pentru alte progrese tehnologice în secolul XX.

Dacă Edison a dezvoltat primul bec cu incandescență practic comercial, care folosea un filament de carbon pentru a produce lumină, această invenție transformând lumea, făcând din iluminatul electric o realitate și permițând oamenilor să lucreze și să trăiască mai confortabil și mai sigur după lăsarea întunericului, în 1879, chimistul britanic Sir Joseph Wilson Swan bifa aceeași invenție în Anglia. Swan, de altfel, este primul căruia i se atribuie prima versiune de bec electric, în 1850, o invenție imperfectă care necesita îmbunătățiri atâta timp cât becul lui nu era capabil să țină vidul în interior, ceea ce, mai târziu, la 21 octombrie 1879, a reușit Thomas Edison în momentul în care și-a dat seama că problema lui Swan și a becului său era filamentul. Primul bec al lui Edison, dotat cu un filament subțire din grafit, a luminat fără întrerupere timp de 40 de ore.

Edison și Swan au ajuns la o înțelegere

Ambii inventatori au căutat recunoașterea contribuției lor la dezvoltarea becului electric, ceea ce a dus la lupte juridice pentru drepturile de brevet și recunoașterea publică, disputa dintre ei fiind alimentată de sentimente naționaliste, deoarece fiecare inventator a încercat să își stabilească prioritatea națională în domeniul iluminatului electric (Edison reprezentând inovația americană, iar Swan pe cea britanică).

În 1880, Edison a intentat un proces împotriva companiei lui Swan în Regatul Unit, invocând încălcarea brevetului (Swan, luând de la Edison tehnica acestuia și aplicând-o în fabricarea propriilor becuri, a fondat prima companie de iluminat electric  din Anglia), însă conflictul a fost stins chiar de cei doi, în momentul în care și-au dat seama că nu ar fi decât o pierdere de timp și de bani.

În 1883, după un litigiu îndelungat, Edison și Swan au ajuns la o înțelegere care a pus capăt efectiv disputelor lor juridice. Acordul a permis acordarea de licențe încrucișate pentru brevetele legate de tehnologia iluminatului electric, permițând ambilor inventatori să beneficieze de inovațiile celuilalt.

Thomas Edison a fost cel care a instalat o centrală electrică pentru prima dată pe o navă maritimă – „Columbia”, a marcând o etapă importantă în istoria ingineriei electrice și a tehnologiei maritime (în 1880).

Georges Méliès (1861 – 1938), cineast francez, este renumit pentru tehnicile sale inovatoare și pentru contribuția sa la dezvoltarea timpurie a cinematografiei narative, creatorul filmului din 1902 „O călătorie pe Lună”, fiind inspirat inițial în munca sa de inovațiile lui Edison în domeniul tehnologiei cinematografice.

O realizare revoluționară în materie de efecte speciale și de povestiri

Filmul lui Méliès a fost o realizare revoluționară în materie de efecte speciale și de povestiri, acesta intenționând să-l vândă în cinematografele din Statele Unite, unde se aștepta să obțină profituri substanțiale. Dar planurile sale au fost zădărnicite atunci când tehnicienii care lucrau pentru Thomas Edison au furat copia originală a filmului făcându-și propriile copii, la câteva săptămâni după lansarea lui în cinematografele din Franța, pelicula fiind, de asemenea, distribuită în rețeaua de cinematografe din Statele Unite, de Thomas Edison. Lipsa legislației privind drepturile de autor de la acea vreme i-a permis lui Edison să profite de pe urma filmului fără nicio repercusiune legală.

Thomas Edison, unul dintre cei mai prolifici inventatori și oameni de afaceri ai secolului al XX-lea, s-a stins din viață la 18 octombrie 1931, la vârsta de 84 de ani. A murit din cauza complicațiilor provocate de diabet, de care suferea de mai mulți ani.

Surse:

https://www.newyorker.com/magazine/2019/10/28/the-real-nature-of-thomas-edisons-genius

https://www.britannica.com/biography/Thomas-Edison

https://www.nps.gov/edis/learn/historyculture/edison-biography.htm

https://www.biography.com/inventors/thomas-edison-nikola-tesla-feud

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rudolf Diesel, inventatorul motorului diesel. Dispărut fără urmă într-o călătorie pe mare

Daniel Gabriel Fahrenheit, inventatorul termometrului cu mercur și al scării de temperatură Fahrenheit

George Weisz, tatăl actriței de Oscar Rachel Weisz, inventator de succes

Eugène Rimmel, inventatorul unuia dintre cele mai populare produse cosmetice

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat cancer
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat cancer
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din arhipelagul norvegian Svalbard
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din arhipelagul norvegian Svalbard
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
România este paradisul băncilor
România este paradisul băncilor
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman