Home » Lumea digitala » Japonezii au creat cel mai rapid calculator: ocupă spaţiul destinat unei parcări pentru 30 de maşini

Japonezii au creat cel mai rapid calculator: ocupă spaţiul destinat unei parcări pentru 30 de maşini

08.03.2017
Japonezii au creat cel mai rapid calculator: ocupă spaţiul destinat unei parcări pentru 30 de maşini
Japonia dezvoltă cel mai rapid computer din istorie, demersul având miza de a accelera procesul de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale.

Supercomputerul va funcţiona la viteza de 130 de petaflopi – mai exact, va putea efectua 130 de cvadrilioane de operaţii pe secundă (130 de milioane de miliarde), scrie Business Magazin.

Atunci când va fi lansat (aprilie 2018), AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) va fi cel mai performant computer din istorie, depăşind actualul campion Sunway TaihuLight, ce rulează la 93 de petaflopi.

„Cel mai puternic supercomputer existent astăzi rulează de un milion de ori mai repede decât un calculator personal”, a explicat celor de la CNN Satoshi Sekiguchi, director general al Institutului Naţional pentru Studii Avansate în Industrie şi Tehnologie din Japonia.

Sekiguchi a calculat că ar fi nevoie de 3.000 de ani ca un calculator personal să realizeze ce un supercomputer poate realiza într-o zi.

Din punct de vedere al mărimii, AI Bridging Cloud Infrastructure va ocupa un spaţiu echivalent cu cel al unei parcări pentru 30 de maşini.