Home » Lumea digitală » Un studiu arată că recomandările Youtube ar fi provocat creşterea numărului de adepţi ai teoriei Pământului plat

Un studiu arată că recomandările Youtube ar fi provocat creşterea numărului de adepţi ai teoriei Pământului plat

Un studiu arată că recomandările Youtube ar fi provocat creşterea numărului de adepţi ai teoriei Pământului plat
Publicat: 23.02.2019
Cercetătorii consideră că au identificat principala cauză a creşterii numărului de persoane ce cred că Pământul este plat.

Suspiciunile au început să apară când cercetătorii din cadrul studiului au participat la cea mai mare adunare a adepţilor Pământului plat. Interviurile cu 30 de participanţi au arătat că nu considerau Pământul ca fiind plat în urmă cu doi ani, dar şi-au schimbat părerea după ce au vizionat videoclipuri ce promovau teorii ale conspiraţiei pe Youtube.

Conform The Guardian, persoanele intevievate au declarat că iniţial au urmărit videoclipuri ce prezentau teorii ale conspiraţiei privind atentatul din 11 septembrie 2001 sau despre aselenizarea astronauţilor NASA. Apoi Youtube le-a recomandat şi videoclipuri despre Pământul plat. Unii dintre ei au declarat că au urmărit videoclipul doar cu scopul de a infirma teoria, dar la scurt timp au început să creadă materialul. Asheley Landrum, din cadrul Universităţii de Tehnologie din Texas, a afirmat că unul dintre cele mai populare videoclipuri ale teoriei oferă 200 de dovezi ale faptului că Pământul este plat.

Detaliile din videoclip au făcut persoanele intevievate să se întrebe „De ce orizontul este mereu la nivelul ochilor?” sau „De ce nu este vizibilă curba Pământului?”.

Landrum consideră că platforma Youtube nu a ajutat, intenţionat, la răspândirea teoriei. Cercetătoarea a sugerat platformei să modifice algoritmii pentru a oferi informaţii reale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cinci lucruri care ar trebui să fie false dacă Pământul era plat

Răspunsul NASA la teoria Pământului plat: ”Poate ar trebui să donezi banii”

Ce s-ar fi întâmplat dacă Pământul era plat?

Un adept al teoriei Pământului-plat s-a lansat într-o rachetă făcută în casă pentru a-şi dovedi teoria. A avut, însă, probleme la aterizare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase