Home » D:News » Latura intunecata a aselenizarii: gunoiul!

Latura intunecata a aselenizarii: gunoiul!

Publicat: 21.07.2009
Ieri, luni, 20 iulie 2009, a marcat cea de-a 40-a aniversare a primului pas facut de om pe Luna. Dar inainte sa devenin nostalgici cu privire la Neil Armstrong si la micul sau pas, sa examinam un pic o latura mai intunecata a aselenizarii: gunoiul!

Conform transcriptelor radio oficiale ale misiunii Apollo, cu sase minute inainte sa paseasca pentru prima oara pe suprafata satelitului natural, Armstrong a luat un “sac jettison” (de balast) si l-a aruncat pe solul Selenei. Sacul, explica NASA, continea ambalaje goale de mancare si alte lucruri de prisos astronautilor  – inclusiv dejectii –  pentru care acestia nu doreau sa iroseasca din combustibil ca sa le returneze pe orbita. Cu alte cuvinte, era vorba despre un sac plin cu gunoi, de care s-au descotorosit.

Marele sac alb umplut cu resturi a fost documentat de chiar prima fotografie pe care Armstrong a facut-o in timpul aventurii sale pe Luna. Nu este clar ce s-a intamplat cu istoricul balast – daca o fost incinerat atunci cand astronautii au decolat sau daca a ramas acolo unde a fost plasat, inghetat in timp. Probabil vom primi raspunsul la aceasta intrebare de la aparatul orbital NASA, care capteaza in prezent imagini detaliate ale Bazei Tranquility, in incercarea de a verifica starea artefactelor umane, de genul steagului american, lasate in urma acolo.

Pe 20 iulie 2009 se implinesc 40 de ani de la aselenizare, 40 de ani de cand omul a pus piciorul pe Luna. Aniverseaza evenimentul alaturi de DESCOPERA.ro.

Sursa: Motherjones

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase