Home » Lumea digitala » Diferența dintre Testarea Manuală și Testarea Automată

Diferența dintre Testarea Manuală și Testarea Automată

Mihaela Stoica 10.09.2020

Testarea software este un domeniu de activitate care atrage din ce în ce mai multe persoane, atât din rândurile celor care urmează sau au absolvit o școală de profil, cât și dintre cei care își doresc o recalificare și o nouă carieră în IT. Dacă citești acest articol, înseamnă că deja deții niște informații despre testarea software, știi cam în ce constă, cât de căutați sunt software testerii pe piața muncii și te gândești la un job în domeniu.

Te-ai informat din mai multe surse, poți descrie în linii generale cu ce se ocupă un tester, de ce este importantă munca acestuia și te vezi ocupând acest post într-o echipă de IT, dar mai ai totuși câteva întrebări. Una dintre ele se referă la caracteristicile testării manuale și a celei automate, ce presupune fiecare, care sunt argumentele pro și contra și care este potrivită pentru tine.

Prima și cea mai importantă diferență dintre cele două tipuri de testare este sugerată chiar de denumirea fiecăreia:

Testarea manuală – așa cum este evident din denumire, este executată manual, adică de o persoană. În fața ecranului se află un specialist IT, în cazul acesta – un Software Tester sau QA Analyst, care verifică performanța și calitatea unui produs software și generează rapoarte de testare fără ajutorul unor unelte de testare automată.

Testarea automată – aici este nevoie ca testerul să aibă cunoștințe de programare, pentru a crea instrumente de automatizare care să execute cazurile de testare. Practic, și testarea automată presupune o fază inițială care este manuală – atunci când testerul creează testele care mai apoi se vor executa automat.

Ambele tipuri de testare prezintă o serie de caracteristici care pot fi numite avantaje și dezavantaje, în funcție de scopul urmărit:

Timpul – testarea manuală, executată de o persoană, necesită mai mult timp decât testarea automată, executată de un software special. Mai mult, în testarea automată, aceleași teste pot fi executate de mai multe ori într-un timp scurt.

Acuratețea/precizia – în cazul testării manuale pot apărea erori umane, în timp ce în testarea automată toate sarcinile vor fi executate foarte precis. Pe de altă parte, un tester uman poate identifica în orice moment și alte greșeli sau neajunsuri în timpul testării, pe când instrumentele de testare automată nu au această capacitate – acestea pot omite erori care ar fi evidente pentru un tester uman.

Cunoștințele – pentru testarea manuală nu este neapărată nevoie de cunoștințe de programare, în timp ce în cazul testării automate acestea sunt indispensabile.

Costurile – implementarea testării automate presupune o investiție inițială foarte mare, însă costul devine mai avantajos pe termen lung. În cazul testării manuale, costurile pe termen scurt sunt reduse, de aceea este preferată în cazul proiectelor mai mici.

Aplicabilitatea – în general, testarea automată se aplică în cazul proiectelor mari, unde aceleași teste se vor repeta de foarte multe ori, și vor avea în vedere un număr ridicat de scenarii, iar testarea manuală se folosește la proiectele de dimensiuni reduse. Trebuie însă să ținem cont de faptul că nu orice sarcină poate fi automatizată, astfel încât testarea manuală este uneori singura soluție.

Experiența utilizatorului – un tester uman va include întotdeauna în evaluarea sa și experiența pe care o are destinatarul produsului testat atunci când îl utilizează. În cazul testării automate nu poate fi surprinsă latura umană a produsului testat, caracteristicile care definesc calitatea experienței pe care o are un utilizator real atunci când interacționează cu produsul.

Analizând argumentele pro și contra pentru fiecare tip de testare, nu putem spune care este mai bun sau mai rău. Totul depinde de o serie de factori cum ar fi bugetul, resursele, cerințele, tipul proiectului și altele. Și, cel mai important, depinde de tine și de planurile tale de carieră. Chiar dacă nu ai decis încă ce tip de testare ți se potrivește cel mai bine, află că cei mai mulți oameni trec prin această dilemă și este absolut normal. Cel mai important pentru viitoarea ta carieră în IT este să alegi profesioniștii potriviți care să te ajute să înțelegi întru totul ce presupune fiecare și să iei cea mai bună decizie.

Școala de IT Azimut Vision, una dintre primele din România, a îndrumat în ultimii ani peste 3000 de persoane care au ales să se reorienteze profesional către domeniul IT. Pe lângă instruirea teoretică și practică, mentorii cu experiență vastă în domeniu îi ajută pe participanții la cursurile de formare să înțeleagă ce presupune fiecare ocupație, care sunt oportunitățile de avansare în carieră, cum arată o zi din viața unui Software Tester, care este rolul lor în echipă și în companie, cum pot rezolva concret probleme reale cu care se întâlnesc la job.

Linda a studiat administrarea finanțelor în domeniul business-hotelier, apoi a lucrat la o firmă de asigurări și investiții după care a locuit o perioadă în străinătate. Întoarsă în România, a lucrat o perioadă ca hair-stylist, apoi a decis să urmeze un curs de Software Tester la Azimut Vision. Acum lucrează în calitate de Quality Assurance Software Tester la una dintre cele mai cunoscute companii de IT din Cluj: „Fără curs nu aș fi reușit să mă angajez în domeniu, am dobândit multe cunoștințe utile care m-au ajutat foarte mult. Am fost angajată direct, deși la început am fost oarecum într-o perioadă de self-training ca să zic așa și încă mai particip la traininguri. Am avut un singur interviu mai complex ce a presupus diverse întrebări și situații practice. Îmi place foarte mult, descopăr cu entuziasm tot mai multe lucruri noi. Am recomandat și încă recomand prietenilor cursul, îi încurajez să o facă. Atâta timp cât au ambiție și își doresc cu adevărat, au șanse reale de reușită. Merită. O spun din proprie experiență.”

Mircea, după ce a absolvit Facultatea de Construcții și a lucrat în domeniu o perioadă, a decis să se reorienteze către domeniul IT. A urmat cursul de Software Tester organizat de Azimut Vision, iar acum lucrează ca Junior Tester la o firmă cu peste 15 ani vechime pe piața de profil: „Mi-a plăcut faptul că mentorul venea exact din domeniu, faptul că el lucrează ca și tester i-a permis să ne ofere exemple reale de situații pe care am putea să le întâlnim la locul de muncă, cum să procedăm în anumite situații, tips & tricks, etc. Efectiv ne-a învățat ce avem nevoie să știm ca și testeri la locul de muncă. Mi-a plăcut faptul că ni s-a răspuns la orice întrebare și că atunci când voiam și dacă voiam să facem ceva extra, aveam sprijinul și ajutorul lui.”

Cristina a trecut de la Peisagistică la Testare Software: „Am ales să urmez acest curs la Azimut Vision la recomandarea unui prieten care l-a urmat și el tot aici și ulterior s-a angajat în domeniu. Ce mi-a plăcut la curs a fost faptul că pe lângă partea practică, extrem de importantă, am avut și partea teoretică în care am învățat foarte multe lucruri, a fost super faptul că am primit toate acele informații de bază care au fost foarte utile. Chiar și la interviu, aproximativ 70% din întrebările discutate fie se regăseau în curs, fie au fost discutate în cadrul cursului. Nu cred că există ceva ce nu mi-a plăcut.”

Poți alege să urmezi în cadrul Școlii de IT Azimut Vision cursuri de testare manuală, testare automată, sau testare manuală + automată, pentru o experiență completă. Toate cursurile sunt acreditate, iar după absolvire, participanții primesc o diplomă care le atestă cunoștințele dobândite, eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii. Diploma este recunoscută la nivel internațional, sporind șansele de angajare în domeniu a absolvenților atât în țară, cât și în străinătate.

Poți urma cursurile acreditate de Software Tester în Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Oradea, Craiova, Brașov, București, Ploiești, Constanța, Iași, sau Online Live, de oriunde te afli. Pentru detalii despre fiecare curs, despre perioada de desfășurare, programul de studii, taxă și modul în care te poți înscrie, vezi oferta completă de cursuri acreditate de IT pe site-ul Azimut Vision.

Cele mai noi articole
Actorul american Granville Adams a murit. Boala cumplită de care suferea
Actorul american Granville Adams a murit. Boala cumplită de care suferea
Motivul pentru care Rusia interzice filmul Marvel „Eternals” pentru minori
Motivul pentru care Rusia interzice filmul Marvel „Eternals” pentru minori
Elon Musk a anunțat că Tesla își mută sediul din California. De ce a luat această decizie
Elon Musk a anunțat că Tesla își mută sediul din California. De ce a luat această decizie
O descoperire rescrie istoria băștinașilor din Sicilia Antică
O descoperire rescrie istoria băștinașilor din Sicilia Antică
Un material alcătuit în totalitate din electroni, creat de oamenii de știință. A fost teoretizat în urmă cu 90 de ani
Un material alcătuit în totalitate din electroni, creat de oamenii de știință. A fost teoretizat în urmă cu 90 de ani
HORUS, noul algoritm care poate dezvălui ce se ascunde în cele mai întunecate cratere ale Lunii
HORUS, noul algoritm care poate dezvălui ce se ascunde în cele mai întunecate cratere ale Lunii
România a cerut ajutor internațional pentru Tocilizumab și concentratoare de oxigen
România a cerut ajutor internațional pentru Tocilizumab și concentratoare de oxigen
Miliardarul Larry Connor, gata pentru aventura vieții: „Ne-am oferit voluntari pentru această misiune!”
Miliardarul Larry Connor, gata pentru aventura vieții: „Ne-am oferit voluntari pentru această misiune!”
Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani
Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani
Nu există dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19: „Nu am găsit nici măcar un studiu care să arate că a prevenit decesele”
Nu există dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19: „Nu am găsit nici măcar un studiu care să arate ...
Centru CIA pentru monitorizarea Chinei, „cea mai mare ameninţare geopolitică”
Centru CIA pentru monitorizarea Chinei, „cea mai mare ameninţare geopolitică”
Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021
Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021
Restaurantul în care apa plutește, atracția turiștilor din Thailanda. „Sunt norocoasă că turiştilor le place şi inundaţia”
Restaurantul în care apa plutește, atracția turiștilor din Thailanda. „Sunt norocoasă că turiştilor le place şi ...
Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia
Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia
Un nou reactor poate converti aerul marțian în combustibil pentru rachete. „Ca și cum am avea o benzinărie pe Marte”
Un nou reactor poate converti aerul marțian în combustibil pentru rachete. „Ca și cum am avea o benzinărie pe Marte”
De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul
De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul
Universul ascunde o abundență de molecule necesare apariției vieții. „Este promițător”
Universul ascunde o abundență de molecule necesare apariției vieții. „Este promițător”
Un copil din Ucraina, diagnosticat cu poliomielită. Boala a fost eradicată în Europa în 2002
Un copil din Ucraina, diagnosticat cu poliomielită. Boala a fost eradicată în Europa în 2002