Home » Lumea digitală » Poze nud false cu mii de femei, produse cu tehnologie deepfake, circulă pe rețelele de socializare online

Poze nud false cu mii de femei, produse cu tehnologie deepfake, circulă pe rețelele de socializare online

Poze nud false cu mii de femei, produse cu tehnologie deepfake, circulă pe rețelele de socializare online
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 26.10.2020

Poze nud false cu peste 100.000 de femei au fost create folosind fotografiile acestora de pe rețelele de socializare și apoi distribuite online, potrivit unui nou raport.

Hainele au fost înlăturate digital din fotografiile femeilor cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), iar apoi răspândite prin aplicația de mesagerie Telegram.

Unele dintre victime „par să fi fost minore”, arată raportul companiei Sensity. Însă, cei care administrează serviciul online au spus că totul este pur și simplu „divertisment”. Jurnaliștii de la BBC au testat programul și au obținut rezultate slabe.

Aproximativ 104.852 de femei, victime ale acestei tehnologii

Compania Sensity susține că tehnologia folosită este un „bot deepfake”. Sensity a transmis că, între iulie 2019 și 2020, aproximativ 104.852 de femei au fost ținte, poze nud false cu ele fiind distribuite online.

Tehnologia deepfake folosește computere pentru a genera imagini și videoclipuri care par reale și care sunt bazate pe surse reale. Tehnologia este folosită, printre altele, pentru a crea videoclipuri cu celebrități cu conținut pornografic.

Totuși, directorul executiv al Sensity, Giorgio Patrini, spune că tendința de a folosi fotografii cu persoane private is relativ nouă. „Orice persoană cu un cont pe o rețea de socializare online poate deveni o țintă”, a avertizat Patrini.

„Pur și simplu calitatea nu este realistică”

Programul alimentat prin inteligență artificială se află într-un canal de mesagerie privată de la Telegram. Utilizatorii pot trimite programului o poză cu o femeie, iar acesta va înlătura gratuit în mod digital hainele femeii în doar câteva minute.

BBC a testat mai multe fotografii, cu aprobarea subiecților, însă niciunul dintre rezultate nu a fost complet realistic. Una dintre fotografiile finale arată o femeie cu buricul pe diafragmă.

O aplicație similară a fost închisă anul trecut, însă experții cred că mai multe versiuni de software circulă pe internet.

Administratorul programului testat de BBC, cunoscut drept „P”, a spus că nu îi pasă „prea mult”. „Acest divertisment nu conține violență. Nimeni nu va putea fi șantajat pentru că pur și simplu calitatea nu este realistică”, a declarat „P”.

„Există războaie, boli, multe alte lucruri rele care afectează lumea”

Administratorul a mai spus că echipa se uită la fotografiile distribuite și atunci când văd blochează utilizator „pe vecie”. Însă, decizia de a distribui fotografia modificată digital aparține persoanei care folosește programul, a precizat „P”.

„Există războaie, boli, multe alte lucruri rele care afectează lumea”, a mai spus administratorul, încercând să apere programul. „P” a mai spus că va șterge în curând toate pozele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Microsoft a creat un algoritm care detectează deepfake-ul

Facebook provoacă lumea academică să construiască programe de detectarea a ”deepfake-ului”

Tehnologia deepfake devine şi mai accesibilă publicului larg

Europenii se simt mai sociabili și încrezători pe internet decât în viața reală. Dezavantajele relațiilor online

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase