Cele mai multe breșe de securitate în domeniul informatic au fost înregistrate în 2020

20 02. 2021, 14:00
Sursa foto: Unsplash

Cele mai multe breșe de securitate în domeniul IT au fost înregistrate în 2020. Potrivit unui raport Redscan bug-urile de severitate ridicată și critice identificate în 2020 depășesc suma totală a vulnerabilităților raportate în urmă cu 10 ani.

Realizatorii raportului citat de Blogul din România al producătorului de soluţii de securitate Eset susțin că în 2020 s-au înregistrat mai multe breșe de securitate decât în orice alt an până în prezent. Raportul a fost realizat cu ajutorul datelor colectate de Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) a Statelor Unite despre vulnerabilitățile și expunerile comune.

Raportul Redscan a dezvăluit că anul trecut au fost raportate 18.103 de vulnerabilități, cele mai multe, 10.342, fiind clasificate ca severitate ridicată sau critică. De fapt, bug-urile de severitate ridicată și critică dezvăluite în 2020 au depășit suma totală a vulnerabilităților identificate în 2010.

„Profesioniștii din domeniul securității ar trebui să fie îngrijorați”

Printre constatările cheie a fost creșterea defectelor de securitate care nu necesită nicio interacțiune cu utilizatorul. Acestea au reprezentat 68% din total, potrivit Mediafax.

„Profesioniștii din domeniul securității ar trebui să fie îngrijorați de faptul că mai mult de două treimi din vulnerabilitățile înregistrate în 2020 nu necesită nicio interacțiune a utilizatorului de niciun fel pentru a fi exploatată. Atacatorii care exploatează aceste vulnerabilități nici măcar nu au nevoie de țintele lor pentru a efectua în mod involuntar o acțiune, cum ar fi să dați click pe un link rău intenționat într-un e-mail. Aceasta înseamnă că atacurile pot fi foarte ușor trecute cu vederea”, a avertizat Redscan.