Home » Lumea digitală » Utilizatorii de Apple vor putea alege ce date colectează aplicaţiile despre ei

Utilizatorii de Apple vor putea alege ce date colectează aplicaţiile despre ei

Publicat: 28.04.2021
Utilizatorii de Apple vor putea alege ce date colectează aplicaţiile despre ei
Sursa foto: Unsplash

Apple lansează o funcţie majoră de confidenţialitate, care va permite utilizatorilor iOS să decidă cum vor să fie tratate datele lor personale. Utilizatorii iOS trebuie să acorde acum permisiunea explicită ca aplicaţiile să poată colecta date despre comportamentul lor.

Mişcarea va pune probleme companiilor ce colectează date cu caracter personal, cum ar fi vârsta, locaţia, obiectele cumpărate, pentru a le vinde agenţilor de publicitate.

Multe aplicaţii le permit utilizatorilor să gestioneze sau să renunţe la colectarea de date, dar de obicei opţiunile sunt îngropate adânc în setări şi în politicile de confidenţialitate.

Noua caracteristică disponibilă acum cu actualizarea software-ului iOS 14.5, va permite gestionarea şi blocarea colectării de date mult mai uşor. Dezvoltatorii trebuie acum să întrebe utilizatorii printr-o alertă de tip pop-up dacă pot „urmări activitatea”. Persoanele care renunţă vor vedea mai puţine anunţuri personalizate, relatează CNN.

Aplicații cu mai multe trackere

Deşi unele date îi pot ajuta pe utilizatori, „unele aplicaţii au mai multe trackere încorporate în ele decât au nevoie”, a transmis Apple într-un videoclip postat luni pe YouTube.

„Ei colectează mii de informaţii despre dvs. pentru a crea un profil digital pe care îl vând altora. Aceste terţe părţi utilizează profilul dvs. pentru a vă viza cu reclame şi îl pot folosi, de asemenea, pentru a prezice şi a vă influenţa comportamentele şi deciziile. Informaţiile dvs. sunt de vânzare. Aţi devenit produsul”, a precizat compania Apple în videoclip.

Efortul Apple a afectat unele companii care se bazează pe urmărirea datelor pentru a viza utilizatorii cu publicitate personalizată. Facebook, care realizează aproape toate veniturile sale din publicitate, a avertizat investitorii în august că modificările software-ului Apple ar putea afecta afacerea sa dacă oamenii încep să renunţe la colectarea de date.

Obiecții de la Facebook

În decembrie, Facebook a publicat articole publicitare în The New York Times, Wall Street Journal şi Washington Post, formulându-şi obiecţiile cu privire la modul în care schimbarea va provoca daune „devastatoare” pentru milioane de întreprinderi mici care fac publicitate pe platforma sa, dintre care multe se confruntă deja efectele pandemiei.

„Fiecare afacere începe cu o idee şi posibilitatea de a împărtăşi această idee prin reclame personalizate este un ‘game changer’ pentru întreprinderile mici. Limitarea utilizării anunţurilor personalizate ar elimina un motor vital de creştere pentru companii.”, au spus reprezentaţii Facebook într-o postare pe blogul companiei în februarie.

iOS 14.5 va fi compatibil cu toate dispozitive ce suportă iOS 14. În general, acestea includ dispozitivele cuprinse între iPhone 6S şi iPhone 12, împreună cu iPhone SE.

Cum puteți face update-ul

Utilizatorii ar trebui să primească o solicitare în care este precizat că update-ul este disponbibil şi poate fi descărcat. Update-ul poate fi făcut şi prin următorii paşi:

  1. Deschideţi aplicaţia Setări.
  2. Selectaţi General.
  3. Apăsaţi pe Actualizare software.

Dispozitivul se va conecta la serverele Apple şi vă va solicita să descărcaţi şi să instalaţi actualizarea. Urmaţi instrucţiunile pentru a finaliza instalarea. Când dispozitivul. reporneşte, acesta va rula iOS 14.5.

Alte noutăţi aduse iOS 14.5 sunt peste 200 de emoji noi. iOS 14.5 include 217 de emoji noi, inclusiv noi variante de tonuri ale pielii pentru emoji-uri populare. De asemenea, au fost făcute modificări ale emojiului seringii pentru a-l face mai potrivit în a descrie vaccinurile, potrivit Mediafax.

În cea mai recentă versiune iOS 14.5, Siri nu va mai fi implicit o voce feminină. În schimb, utilizatorii vor trebui să aleagă vocea pe care o preferă pentru asistentul digital.

Utilizatorii iPhone 12 vor avea suport dual SIM la nivel global, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot profita de slotul fizic al SIM al telefonului şi eSIM digital pentru a avea două linii de servicii pe acelaşi telefon. Acestă opţiune era disponibil anterior numai în China continentală, relatează Cnet.

Odată cu actualizarea, Apple a adăugat suport iOS şi iPadOS pentru controlerele PS5 şi Xbox Series X. Utilizatorii vor găsi, de asemenea, câteva modificări de design în aplicaţiile pentru Podcast-uri, Ştiri.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase