Home » Lumea digitală » Scrolling-ul la nesfârșit. Ce efecte are asupra creierului și care este remediul?

Scrolling-ul la nesfârșit. Ce efecte are asupra creierului și care este remediul?

Publicat: 16.03.2022

„Scrolling-ul apocaliptic” (sau „doomscrolling” în engleză) înseamnă petrecerea unui timp excesiv de lung derulând pe ecrane știri negative.

Mulți oameni s-au confruntat cu stresul cronic încă de când au apărut lockdown-urile din pandemie. La acestea se adaugă criza climatică, creșterea costului vieții și, cel mai recent, amenințările la adresa securității europene și globale din cauza războiului început de Rusia în Ucraina, notează Science Alert.

Pentru unii ar putea părea că nu mai există vești bune. Bineînțeles, acest lucru nu este adevărat, însă suntem tentați să credem că este atunci când suntem acaparați de scrolling-ul apocaliptic.

Efectele date de „scrolling-ul apocaliptic”

Scrolling-ul apocaliptic poate favoriza sentimentele de anxietate și depresie. De exemplu, gândiți-vă cât de triști și epuizați vă puteți simți atunci când vizionați o dramă cu evenimente tragice și muzică tristă în fundal.

În schimb, dacă vizionați un film amuzant sau o comedie romantică cu muzică plină de viață, s-ar putea să vă simțiți optimiști și plini de energie. Acest lucru este cauzat de două fenomene psihologice: de „inducerea dispoziției” (o intervenție care ne poate schimba starea de spirit) și de empatie.

Starea de spirit și empatia

Serotonina este o substanță chimică din creier importantă pentru reglarea stării de spirit și poate scădea atunci când suntem stresați cronic sau întristați de vești proaste pentru perioade lungi de timp. Studiile arată că este chiar posibil să se exacerbeze efectele reducerii serotoninei la persoanele sănătoase prin inducerea stării de spirit prin muzica tristă. Tratamentele farmacologice care cresc serotonina sunt folosite pentru a trata depresia și anxietatea.

Empatia este o trăsătură bună care ne ajută să trăim cu succes cu ceilalți și promovează o societate înfloritoare. Cu toate acestea, empatia excesivă, atunci când vizionați evenimentele tragice ale lumii la știri, poate duce la meditarea asupra gândurilor negative, care au un impact asupra sănătății și bunăstării noastre mintale. Gândurile negative avute constant pot duce la depresie sau anxietate.

Astfel de condiții pot avea, în timp, un efect uriaș asupra minții noastre, ducând la tulburări cognitive reale, cum ar fi atenția redusă sau probleme cu memoria și raționamentul.

Scrolling-ul apocaliptic poate crea un cerc vicios

La urma urmei, dacă informațiile negative ne deturnează atenția și memoria, aceasta va consuma puterea cognitivă care ar putea fi folosită pentru alte lucruri. Și când absorbim în mod constant știri negative și înregistrăm amintiri negative, ne simțim și mai dezamăgiți, creând astfel un cerc vicios.

Cu cât suntem blocați mai mult timp într-o stare de indispoziție, cu atât ne este mai greu să gândim flexibil, să comutăm cu ușurință între diferite perspective. Acesta este modul în care putem deveni „blocați” cu un gând precum „asta nu se va termina niciodată” sau „nu există vești bune”, ceea ce duce la sentimente intense de neputință și neajutorare.

Ce spune știința?

Totuși, nu trebuie să fii deprimat clinic pentru a dezvolta probleme de atenție. Știm că atenția este esențială pentru cunoaștere și pentru sănătatea mintală și că tehnologia o poate afecta.

De exemplu, un studiu a examinat efectele primirii de mesaje instantanee în timp real pe telefonul mobil în timpul învățării pentru un test. Grupul care a fost întrerupt de mesaje a avut nevoie de mai mult timp pentru a finaliza testul și a experimentat niveluri crescute de stres în comparație cu grupul care a putut studia fără distragere.

Știm că problemele de distragere severă sunt observate în tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție.

Așadar nu doar conținutul negativ pe care îl consumăm ne poate dăuna atenției, însăși tehnologia pe care o folosim pentru a-l accesa este, de asemenea, o problemă. Și acest lucru poate afecta în cele din urmă performanța noastră la locul de muncă, la școală sau chiar în medii sociale.

Problemele cu atenția ne pot face în sine mai anxioși, creând un alt cerc vicios. Concentrarea excesivă a atenției asupra lucrurilor amenințătoare, cum ar fi verificarea obsesivă a ultimelor știri tragice, poate fi de fapt dăunătoare stării de bine.

În cazuri severe, poate duce la un comportament de verificare repetitivă, observat în tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD). Și știm că copiii cu OCD și perfecționism au un nivel crescut de anxietate.

Cum să ne resetăm creierul?

Deci ce putem face în privința asta? Este important să evităm scrolling-ul apocaliptic, fiind rezistenți și restabilind controlul asupra situației. Pentru a face asta, trebuie să avem câteva momente pozitive de pauză.

Așa că încercați să programați ceva care vă place și care vă relaxează și detensionează zilnic, cum ar fi citirea unei cărți bune, vizionarea unui film distractiv, vizitarea prietenilor și a familiei sau antrenamentul de mindfulness.

Exercițiile sau învățarea a ceva nou, cum ar fi o altă limbă sau un instrument muzical, pot fi, de asemenea, bune, stimulând atât starea de spirit, cât și cunoașterea.

Cauzele umanitare pot fi o parte din soluție

O altă modalitate de a prelua controlul asupra situației este să luați măsuri, poate să vă alăturați sau să susțineți o organizație de caritate care este implicată în ajutorarea civililor din Ucraina. Când înfăptuiți un act de bunătate, acesta activează sistemul de recompense din creier și vă oferă o oarecare putere asupra situației.

Dacă continuați să fiți deranjat de scrolling-ul apocaliptic, vă recomandăm să contactați un psiholog clinician care vă poate ajuta să reduceți această activitate și efectele ei, prin utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale. Un studiu a arătat că este posibil să-ți îmbunătățești starea de spirit prin inducția cognitivă a dispoziției, recompensând oamenii pentru performanța lor la un test cognitiv.

Într-o lume globalizată modernă, cu multe forme de tehnologie și un flux constant de informații și de stimuli, unele bune și altele rele, este important să vă identificați obiectivele. Dar este la fel de important să dezvoltați o strategie pentru a le atinge și pentru a evita distragerea. În concluzie, trebuie să încercați să rămâneți pozitivi și rezistenți, de dragul vostru și al celorlalți.

Până la urmă, cum mai putem ajuta la rezolvarea provocărilor globale dificile, cum ar fi conflictele și schimbările climatice, dacă suntem atât de deprimați și epuizați din punct de vedere cognitiv încât nu ne putem gândi la cele mai bune soluții?

Vă recomandăm să citiți și:

Tratamentul pentru diabet ar putea avea mai puține efecte adverse datorită unei noi descoperiri

Semnele îmbătrânirii au fost inversate fără riscuri folosind terapia de întinerire celulară

Să ridici greutăți, chiar și timp de 3 secunde, este benefic pentru sănătate. Cum explică asta cercetătorii?

Invenția care ne aduce cu un pas mai aproape de construirea unei inimi artificiale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase