Home » Știință » Semnele îmbătrânirii au fost inversate fără riscuri folosind terapia de întinerire celulară

Semnele îmbătrânirii au fost inversate fără riscuri folosind terapia de întinerire celulară

Publicat: 14.03.2022

Deși se spune că vârsta e doar un număr, semnele îmbătrânirii pot însemna oase fragile, mușchi slăbiți și un risc crescut de boli cardiovasculare și cancer.

Acum, oamenii de știință de la Salk Institute, în colaborare cu Genentech, un membru al grupului Roche, au demonstrat că pot inversa în siguranță și eficient procesul de îmbătrânire la șoarecii de vârstă mijlocie și vârstnici, aducând parțial celulele la stări mai tinere, potrivit Science Daily.

„Suntem bucuroși că putem folosi această abordare pe toată durata vieții pentru a încetini îmbătrânirea animalelor normale. Tehnica este atât sigură, cât și eficientă la șoareci”, spune Juan Carlos Izpisua Belmonte, de la Gene Expression Laboratory al Salk.

Semnele îmbătrânirii nu vor mai produce atâtea griji

„Pe lângă prevenirea bolilor legate de vârstă, această abordare poate oferi comunității biomedicale un nou instrument pentru a restabili sănătatea țesuturilor și a organismului prin îmbunătățirea funcției celulare și a rezistenței în diferite situații de boală, cum ar fi bolile neurodegenerative”, a continuat el.

Pe măsură ce apar semnele îmbătrânirii, nu se schimbă doar aspectul exterior și sănătatea organismelor; fiecare celulă din corp are un ceas molecular care înregistrează trecerea timpului.

Celulele izolate de la oameni în vârstă sau animale au modele diferite de substanțe chimice de-a lungul ADN-ului lor (numite markeri epigenetici) în comparație cu persoanele sau animalele mai tinere.

Oamenii de știință știu că adăugarea unui amestec de patru molecule de reprogramare (Oct4, Sox2, Klf4 și cMyc, cunoscuți și ca „factori Yamanaka”) la celule poate reseta acești markeri epigenetici la starea lor originală. Această abordare este modul în care cercetătorii pot transforma celulele adulte, din punct de vedere al dezvoltării, în celule stem.

Întinerire celulară

În 2016, laboratorul lui Izpisua Belmonte a raportat pentru prima dată că ar putea folosi factorii Yamanaka pentru a contracara semnele îmbătrânirii și pentru a crește durata de viață la șoarecii cu o boală de îmbătrânire prematură.

Mai recent, echipa a descoperit că, chiar și la șoarecii tineri, factorii Yamanaka pot accelera regenerarea musculară. În urma acestor observații inițiale, alți oameni de știință au folosit aceeași abordare pentru a îmbunătăți funcția altor țesuturi precum inima, creierul și nervul optic.

În noul studiu, Izpisua Belmonte și colegii săi au testat variații ale abordării de întinerire celulară la animale sănătoase pe măsură ce îmbătrânesc.

Un grup de șoareci a primit doze regulate de factori Yamanaka de la vârsta de 15 luni până la 22 de luni, ceea ce este aproximativ echivalent cu o vârstă cuprinsă între 50 și 70 de ani la om. Un alt grup a fost tratat între 12 și 22 de luni, adică aproximativ între 35 și 70 de ani la oameni. Un al treilea grup a fost tratat doar o lună la vârsta de 25 de luni, similar cu vârsta de 80 de ani la om.

Rezultatul

„Ceea ce am vrut cu adevărat să stabilim a fost că utilizarea acestei abordări pentru o perioadă mai lungă de timp este sigură. Într-adevăr, nu am observat niciun efect negativ asupra sănătății, comportamentului sau greutății corporale a acestor animale”, spune Pradeep Reddy, cercetător la Salk.

În comparație cu animalele din grupul de control, nu au existat modificări ale celulelor sangvine sau modificări neurologice la șoarecii care au primit factorii Yamanaka. Mai mult, echipa nu a detectat cancer la niciunul dintre grupurile de animale.

Atunci când cercetătorii au analizat semnele îmbătrânirii normale la animalele care au fost supuse tratamentului, au descoperit că șoarecii, în multe privințe, semănau cu animalele mai tinere. Atât în rinichi, cât și în piele, epigenetica animalelor tratate semăna mai mult cu modelele epigenetice observate la animalele mai tinere.

Totodată, atunci când au fost rănite, celulele pielii animalelor tratate au avut o capacitate mai mare de a se repara și au avut mai puține șanse să formeze cicatrice permanente (animalele mai în vârstă au de obicei o mai mică refacere a celulelor pielii și mai multe cicatrice). Mai mult, moleculele metabolice din sângele animalelor tratate nu au prezentat modificări legate de vârstă care ar apărea în mod normal.

Scopul pentru care cercetătorii au studiat cum să „dai înapoi” semnele îmbătrânirii

Această întinerire a fost observată la animalele tratate timp de 7 sau 10 luni cu factorii Yamanaka, dar nu și la animalele tratate doar o lună. Mai mult, atunci când animalele tratate au fost analizate la jumătatea tratamentului, efectele nu erau încă la fel de evidente. Acest lucru sugerează că tratamentul nu oferă doar o pauză de la îmbătrânire, ci o întoarcere activă înapoi, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a diferenția între cele două.

Echipa plănuiește acum cercetări viitoare pentru a analiza modul în care anumite molecule și gene sunt modificate prin tratamentul pe termen lung cu factorii Yamanaka. De asemenea, ei dezvoltă noi modalități de administrare a factorilor.

„În cele din urmă, vrem să redăm reziliența și funcționarea celulelor mai bătrâne, astfel încât acestea să fie mai rezistente la stres, răni și boli. Acest studiu arată că, cel puțin la șoareci, există o cale de a realiza acest lucru”, spune Reddy.

Studiul a fost publicat în Nature Aging.

Vă recomandăm să citiți și:

Virusul Ebola se poate ascunde în creier timp de ani de zile, indică un nou studiu

Virusul HIV latent, eliminat din celule cu ajutorul unui medicament pentru cancer

Un medicament pentru diabetul de tip 1 ar putea înlocui injecția

Viermii paraziți ar putea fi folosiți pentru prevenirea îmbătrânirii sau ameliorarea unor boli

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase