Home » Lumea digitală » Test de cultură generală. Cine a inventat Internetul?

Test de cultură generală. Cine a inventat Internetul?

Publicat: 21.03.2022

Atunci când se gândesc la internet, cei mai mulți dintre noi văd doar partea din față: browsere, site-uri și casete de căutare. Dar oare ce aveau în minte în acel moment cei care au inventat Internetul?

Potrivit Britannica, adevăratul Internet, creierul din spatele autostrăzii informaționale, este un set complicat de protocoale și reguli pe care cineva a trebuit să le dezvolte înainte să putem ajunge pe World Wide Web.

Cele două persoane cărora le este atribuit faptul că au inventat internetul și protocoalele utilizate astăzi sunt informaticienii Vinton Cerf și Bob Kahn.

Nu doar doi oameni au inventat internetul

Însă, așa cum probabil vă așteptați, o tehnologie atât de vastă și inovativă nu putea fi dezvoltată la nivelul la care este acum de către un grup atât de mic. Internetul este rodul muncii a zeci de oameni de știință, ingineri și programatori, fiecare dintre ei contribuind cu caracteristici și tehnologii care au făcut din internet ceea ce utilizăm astăzi.

Primul om care a teoretizat o rețea de informații, fără fire, care să lege întreaga lume a fost Nikola Tesla, la începutul anilor 1900. Iar în anii 1930 și 1940, vizionarii Paul Otlet și Vannevar Bush au conceput un sistem mecanizat de stocare și sortare pentru cărți și media.

Potrivit History, primele schițe practice ale internetului au fost create la începutul anilor 1960, când J.C.R. Licklider, de la MIT, a popularizat ideea unei „rețele intergalactice” de computere. La scurt timp după asta, informaticienii au creat conceptul de „comutare de pachete” care stă la baza Internetului.

Primul prototip funcțional de Internet a apărut la sfârșitul anilor 1960 în cadrul ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), fondat de Departamentul de Apărare al SUA.

Proiectul ARPANET

Pe 29 octombrie 1969, ARPANET a trimis primul mesaj în rețea, de la un computer (care avea dimensiunile unei mici case) din UCLA către unul de la Stanford. Deși mesajul era unul simplu, „LOGIN”, acesta a făcut ca rețeaua să cadă, iar computerul receptor a primit doar primele două litere ale mesajului.

Tehnologia a continuat să crească în anii 1970, după ce oamenii de știință Robert Kahn și Vinton Cerf au dezvoltat Transmission Control Protocol și Internet Protocol, sau TCP/IP, un model de comunicații care stabilește standarde pentru modul în care datele ar putea fi transmise între mai multe rețele.

ARPANET a adoptat TCP/IP la 1 ianuarie 1983, iar de acolo cercetătorii au început să asambleze „rețeaua de rețele” care a devenit Internetul modern.

Internetul modern

Lumea online a căpătat apoi o formă mai recunoscută în 1990, când informaticianul Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web. Deși este adesea confundat cu internetul în sine, webul este de fapt doar cel mai comun mijloc de accesare a datelor online sub formă de site-uri web și hyperlinkuri.

Webul a ajutat la popularizarea internetului în rândul publicului și a servit ca un pas crucial în dezvoltarea vastului țesut de informații pe care cei mai mulți dintre noi îl accesăm acum zilnic.

Vă recomandăm să citiți și:

Scrolling-ul la nesfârșit. Ce efecte are asupra creierului și care este remediul?

Piața criptomonedelor ar putea fi reglementată în România

O treime dintre paginile web de phishing își încetează activitatea după doar o zi

FBI înființează o nouă unitate dedicată criptomonedelor și „exploatării de active virtuale”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase