Home » Știință » Satelitul meteorologic GOES-T va oferi informații mai precise despre clima Pământului

Satelitul meteorologic GOES-T va oferi informații mai precise despre clima Pământului

Foto: Lockheed Martin
Publicat: 05.03.2022

Satelitul meteorologic GOES-T este gata să facă parte din cel mai sofisticat sistem de observare a vremii și a mediului din SUA.

Satelitul meteorologic GOES-T, care va fi administrat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA, a fost lansat la bordul unei rachete Atlas V a United Launch Alliance care a decolat din Cape Canaveral Space Force Station din Florida, informează Space.

Acești sateliți reprezintă „progrese uriașe în tehnologie. Încă învățăm cum să exploatăm pe deplin acești sateliți”, a declarat James Yoe, un om de știință din cadrul Serviciului Național Meteorologic.

Satelitul meteorologic GOES-T nu va fi singur pe cer

Seria GOES-R de 11,7 miliarde de dolari, cunoscută oficial sub numele de Geostationary Environmental Observational Satellite – R Series, este o rețea de sateliți geostaționari și un program de colaborare între NOAA și NASA.

Sateliții au o gamă completă de echipamente pentru a capta date complexe despre vreme, climă și mediu de la o mare înălțime deasupra Pământului.

Satelitul meteorologic GOES-T, care va deveni GOES-18 odată ce va ajunge pe orbită, se va alătura GOES-16, care a fost lansat în 2016 și servește drept satelit GOES-East. Noul instrument spațial va înlocui GOES-17, care servește în prezent drept GOES-West.

Împreună, GOES East și West acoperă o mare parte din emisfera vestică, din Noua Zeelandă până la coasta de vest a Africii. GOES-17 va deveni un satelit de așteptare odată ce GOES-18 este activ; noul satelit este așteptat să funcționeze până în 2030.

Instrumentele montate pe satelit

GOES-T va transporta în mare parte aceeași gamă de tehnologie ca sateliții anteriori GOES-R, dar Advanced Baseline Imager (ABI), principalul sistem de imagini meteorologice de pe satelit, include un sistem de răcire îmbunătățit.

ABI de pe GOES-17 s-a defectat la scurt timp după lansarea sa în 2018 și nu funcționează corect atunci când se află față în față cu Soarele, ceea ce se întâmplă uneori primăvara și toamna.

Noul satelit va avea, de asemenea, un magnetometru îmbunătățit, care poate detecta variațiile câmpului magnetic al Pământului. Alături de alte instrumente de pe satelit, magnetometrul va ajuta la detectarea vremii în spațiu, care poate provoca întreruperi de energie, comunicații și navigație pe Pământ.

Se așteaptă ca vremea în spațiu să devină mai problematică pe măsură ce Soarele atinge vârful ciclului său de activitate de 11 ani în jurul anului 2025. Datele de la instrumentele ABI ale sateliților GOES permit o prognozare meteorologică fiabilă, avertismente de furtună puternică și urmărirea uraganelor.

Sateliții sunt dotați, de asemenea, cu un dispozitiv de urmărire a fulgerelor, care ajută la prognozarea cu precizie a furtunilor, a grindinei și tornadelor. Pe lângă faptul că sunt o sursă crucială de date meteorologice, sateliții GOES colectează o mare varietate de observații ale Pământului, inclusiv informații despre atmosferă și oceane.

Monitorizarea schimbărilor climatice

„Din ce în ce mai mult, descoperim că putem folosi instrumentul de imagistică, de exemplu, pentru a ne ajuta să detectăm și să luptăm împotriva incendiilor de vegetație, pentru că este mult mai sensibil decât instrumentul de imagistică anterior”, a spus Yoe. El a mai precizat că un instrument de urmărire a fulgerelor a detectat chiar și un meteor care a ars peste Pittsburgh în ziua de Anul Nou, chiar dacă acesta nu a fost proiectat să detecteze meteoriți.

„Învățăm tot timpul cum să folosim aceste instrumente”, a spus el.

Sateliții vor fi, de asemenea, un instrument important în continuarea monitorizării schimbărilor climatice globale, de la urmărirea schimbărilor petrecute în nori până la observarea impactului schimbărilor climatice pe suprafața Pământului, cum ar fi schimbările în vegetație și frecvența incendiilor de vegetație.

Deși NOAA dezvoltă deja generația următoare de sateliți, cum ar fi sateliții Geostationary Extended Observations (GeoXO), sateliții GOES-R au instrumente care sunt încă suficient de avansate și care oferă contribuții în continuă extindere pentru prognoza meteo și pentru știința climatului.

„Ceea ce avem acum este cu adevărat avansat și de ultimă generație”, a conchis James Yoe.

Vă recomandăm să citiți și:

Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes cel de-al 19-lea zbor pe planeta Marte

Soarele nostru ar fi avut „un geamăn malefic” numit Nemesis

O gaură neagră, descoperită într-un roi stelar în afara galaxiei Calea Lactee

O nouă strategie de apărare împotriva unui asteroid, pentru a preveni sfârșitul lumii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase