Home » Lumea digitală » Telefoanele Android vândute în China, pline cu aplicații de spyware

Telefoanele Android vândute în China, pline cu aplicații de spyware

Publicat: 17.02.2023

Un grup de informaticieni, doi de la Universitatea din Edinburgh, Scoția și un al treilea de la Trinity College din Londra, Anglia, a descoperit că telefoanele cumpărate de clienții din China sunt pline de programe care trimit în permanență date despre utilizatori către terți, fără permisiunea sau chiar fără știrea acestora.

Haoyu Liu, Douglas Leith și Paul Patras și-au rezumat descoperirile într-o lucrare publicată în serverul arXiv.

În Statele Unite și în multe alte țări, utilizatorii de telefoane mobile iau propria intimitate foarte în serios, astfel încât, producătorul telefonului, sistemul de operare al acestuia sau aplicațiile instalate trebuie să mențină un nivel strict de securitate. Acea securitate nu pare să fie o normă pentru furnizorii din China.

Telefoanele, pline de aplicații care trimiteau date despre utilizator

Grupul de cercetători au cumpărat mai multe telefoane din China și au testat modul în care acestea protejează informațiile private ale utilizatorilor.

Testarea a implicat telefoane făcute de companii  populare în China. Ei nu au testat doar aplicațiile instalate, ci și sistemul de operare de bază, o versiune modificată a Android. Obiectivul lor general era de a determina tipul și cantitatea de informații personale identificabile (PII) trimise de telefoane către terți, potrivit TechXplore.

Echipa a constatat că telefoanele erau pline de aplicații care trimiteau date despre utilizator către o serie de terțe părți, toate fără permisiune. În timpul testelor, aceștia au setat telefoanele pentru a nu trimite niciun fel de date furnizorilor sau altor părți terțe și nu s-au conectat la aplicațiile cloud. Cu toate acestea, aplicațiile au trimis date către producătorii de telefoane, operatorii de rețea și, de asemenea, către producătorii de aplicații.

Informațiile cuprindeau date personale

Datele includeau informații fizice, cum ar fi numărul de telefon al utilizatorului, adresa MAC a acestuia și datele de geolocalizare în curs de desfășurare. De asemenea, informațiile cuprindeau date mai personale, cum ar fi listele de contacte și metadatele textului.

Cercetătorii au sugerat că telefoanele trimiteau îndeajuns de multe informații încât cei care le primeau să știe cine folosea un telefon, unde se afla și ce făcea utilizatorul respectiv. De asemenea, ei au constatat că nu există nicio modalitate de a renunța la aceste încălcări ale confidențialității și că neregulile continuă chiar dacă utilizatorul își scoate telefonul în afara Chinei.

Vă mai recomandăm și: 

Un algoritm a fost antrenat să detecteze nefericirea de pe rețelele sociale

Unele setări de confidenţialitate a peste 14 milioane de utilizatori Facebook au fost modificate din cauza unei defecţiuni

Google, acuzat că nu respectă setările de confidențialitate ale utlizatorilor

China instalează malware pentru spionaj pe telefoanele turiştilor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase