Home » Lumea digitală » „Casca cu vedere în raze X” tocmai a fost creată de MIT

„Casca cu vedere în raze X” tocmai a fost creată de MIT

Publicat: 04.03.2023

Cercetătorii de la MIT, din SUA, au conceput casca cu vedere în raze X și cu realitate augmentată (AR) care combină vederea computerizată și percepția wireless pentru a localiza automat elementele care sunt ascunse vederii.

Însă pentru ca acest lucru să fie posibil, articolele ascunse trebuie să fi fost echipate cu etichete RFID.

Casca cu vedere în raze X se numește X-AR și, în testele efectuate într-un mediu asemănător unui depozit, ar putea localiza articolele ascunse într-un interval de 9,8 centimetri, în medie. De asemenea, casca a confirmat că utilizatorii au preluat articolul corect cu o precizie de 96%.

De ce a fost creată „casca cu vedere în raze X”?

„Întregul nostru obiectiv cu acest proiect a fost să construim un sistem de realitate augmentată care să vă permită să vedeți lucruri care sunt invizibile (cum ar fi lucruri care sunt în cutii sau după colț) și, făcând acest lucru, vă poate ghida către ele și vă permite cu adevărat să vedeți lumea fizică în moduri care nu erau posibile înainte”, a spus într-un comunicat de presă Fadel Adib, care este profesor asociat la Departamentul de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, directorul grupului de Cinetică a Semnalului din cadrul Media Lab și autor al unei lucrări despre X-AR.

Pentru a crea această nouă invenție, cercetătorii a trebuit mai întâi să monteze o antenă care să poată comunica cu articolele etichetate cu RFID pe un set cu cască existent.

„O mare provocare a fost proiectarea unei antene care să se potrivească pe cască fără a acoperi niciuna dintre camere sau a obstrucționa operațiunile acesteia. Acest lucru contează foarte mult, deoarece trebuie să folosim toate specificațiile de pe cască”, a spus Aline Eid, care este acum profesoară asistentă la Universitatea din Michigan.

Casca este ajutată de mișcările naturale ale oamenilor

Odată ce echipa a construit o antenă eficientă, s-a concentrat pe utilizarea acesteia pentru a localiza elementele etichetate cu RFID, utilizând o tehnică cunoscută sub numele de radar cu deschidere sintetică (SAR), scrie Interesting Engineering.

SAR îi permite căștii X-AR să utilizeze datele vizuale din capacitatea de auto-urmărire pentru a construi o hartă a mediului și a determina locația acestuia în spațiu.

„Deși a reprezentat o provocare atunci când proiectam sistemul, am descoperit în experimentele noastre că funcționează bine cu mișcarea naturală a omului. Deoarece oamenii se mișcă foarte mult, ne permite să luăm măsurători din multe locații diferite și să localizăm cu precizie un articol”, a spus coautoarea Laura Dodds.

Care este utilitatea invenției?

Casca oferă meniuri din care un utilizator poate selecta un obiect dintr-o bază de date de articole etichetate. Odată ce obiectul este observat de cască, acesta este înconjurat de o sferă transparentă, astfel încât utilizatorul să poată vedea exact unde se află în cameră.

„Am îndepărtat toate aspectele tehnice, astfel încât să îi putem oferi utilizatorului o experiență clară și perfectă, ceea ce ar fi deosebit de important dacă cineva ar pune acest lucru într-un mediu de depozit sau într-o casă inteligentă”, a concluzionat coautoarea Maisy Lam.

Studiul a fost publicat de MIT.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou chatbot bazat pe Inteligență Artificială a fost antrenat să fie cât mai prost posibil

Un nou cip de smartphone ar putea rezolva problema semnalului în spații aglomerate

Comportamentul Inteligenței Artificiale de la Bing, analizat de un psihoterapeut. Ce crede expertul?

Generatoarele de text plagiază într-un mod ce depășește simplul „Copy & Paste”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase