Home » Știință » O echipă internațională de cercetători a realizat cea mai precisă hartă cu toată materia din Univers

O echipă internațională de cercetători a realizat cea mai precisă hartă cu toată materia din Univers

O echipă internațională de cercetători a realizat cea mai precisă hartă cu toată materia din Univers
Sursa foto: Andreas Papadopoulos/EurekAlert
Publicat: 06.02.2023

Un efort uriaș al unei echipe internaționale ne-a oferit cea mai precisă hartă a întregii materii din Univers, obținută până în prezent. 

Prin combinarea datelor provenite de la două studii majore, echipa a dezvăluit unde își păstrează și unde nu își ține Universul „toate vechiturile”. Nu doar materia normală care creează planetele, stelele, praful, găurile negre, galaxiile, dar și materia întunecată, misterioasa masă invizibilă care generează mai multă gravitație decât poate explica materia normală, potrivit Science Alert.

Harta rezultată, care arată unde s-a adunat materia de-a lungul celor 13,8 miliarde de ani de existență ai Universului, va fi de mare ajutor pentru oamenii de știință care caută să înțeleagă cum a evoluat Universul. Cercetarea a fost publicată în Physical Review D.

75% din materia din Univers este invizibilă metodelor de detectare actuale

Într-adevăr, rezultatele au arătat deja că materia nu este distribuită așa cum credeam noi că este, sugerând că ar putea lipsi ceva din actualul model standard al cosmologiei.

Conform modelelor curente, în momentul Big Bang, toată materia din Univers a fost condensată într-o singularitate, adică un singur punct de densitate infinită și căldură extremă, care a explodat brusc și a emis quarci, care s-au combinat rapid ca să formeze un amestec de protoni, neutroni și nuclee. Atomii de hidrogen și heliu au apărut câteva sute de mii de ani mai târziu. Din aceștia a fost creat întreg Universul.

Modul în care acești atomi timpurii s-au răspândit, s-au răcit, s-au grupat, au format stele, roci și praf este o muncă de detectiv care se bazează pe modul în care apare astăzi Universul din jurul nostru.

Cea mai mare parte a materiei din Univers, aproximativ 75%, este complet invizibilă pentru metodele noastre actuale de detectare. Am detectat-o doar indirect, deoarece creează câmpuri gravitaționale mai puternice decât ar trebui să fie doar pe baza cantității de materie normală.

Harta unui infinit de date cosmice

Pentru a cartografia materia din Univers, cercetătorii au comparat datele privind lentilele gravitaționale colectate de două studii diferite. Primul, Dark Energy Survey, a colectat date în lungimi de undă în spectrul ultraviolet apropiat, vizibil și infraroșu apropiat, iar cel de-al doilea, South Pole Telescope, a adunat date privind fondul cosmic de microunde, urmele slabe de radiații rămase de la Big Bang.

Harta rezultată, bazată pe pozițiile galaxiilor, pe lentilele acestora și pe lentila fondului cosmic de microunde poate fi apoi extrapolată pentru a reduce distribuția materiei în Univers.

Cercetătorii au efectuat unele comparații și au constatat că harta lor corespunde în mare parte modelelor actuale. Harta în sine va ajuta alți oameni de știință să își desfășoare propriile investigații în istoria misterioasă și întunecată a Universului.

Vă mai recomandăm și: 

Telescopul Webb a descoperit cea mai rece gheață din Universul cunoscut

Trei galaxii îndepărtate oferă noi indicii despre Universul timpuriu

INTERVIU EXCLUSIV – DESCOPERĂ.ro a aflat cum a fost creată cea mai detaliată hartă a Universului cunoscut!

Astronomii au creat cea mai detaliată hartă a Universului de până acum

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase