Home » Lumea digitală » Top 10 videoclipuri uluitoare YouTube

Top 10 videoclipuri uluitoare YouTube

Publicat: 03.02.2010
Este o ocazie speciala atunci cand esti martorul unui eveniment spectaculos si reusesti sa capturezi acea “imagine sau acea scena dintr-un milion”, pentru ca te-ai aflat la locul potrivit, in momentul potrivit, avand o camera video in dotare. Dezastre naturale si fenomene inexplicabile nu au loc pe toate drumurile, dar, chiar si asa, exista cateva filmari ale acestor evenimente. Dezvoltarea din ultimii 20 de ani a industriei de aparatura foto-video de uz domestic a facut posibila imortalizarea si transmiterea in toate colturile lumii a unor evenimente neobisnuite si uluitoare. Celebrul YouTube ne permite tuturor sa urmarim aceste momente adunate de pe tot Globul, iar un top 10, poate subiectiv, al celor mai impresionante filmulete de pe acest site va fi prezentat in randurile ce urmeaza.

10. Surfing pe tsunami

Mike Parsons este unul dintre cei mai impresionanti atleti ai planetei. Prolific si entuziast surfer, barbatul in varsta de 45 de ani este unul dintre cei mai buni practicanti ai acestui hobby, care ii serveste si ca mijloc de subzistenta. Mike a devenit faimos mai ales datorita acestui videoclip, care il infatiseaza „calarind” cu placa de surf „coamela” unui val inalt de 20 metri, in apropierea plajei Jaws, din Hawaii. Evenimentul a fost filmat din elicopter si este in intregime autentic. La acea data, a inregistrat recordul pentru cel mai mare val pe care s-a facut vreodata surfing, dar Parson si-a doborat propriul record mai tarziu, in 2008, la Cortes Bank. Barbatul are numeroase videoclipuri in care practica surfingul, intre care se numara si cel denumit Billabong Odyssey, la randul sau foarte spectaculos.

9. „Spargatorii de mituri” se joaca cu heliu si cu hexafluorida de sulf

Este vorba despre un experiment foarte simplu, dar de mare impact, exemplificat in programul de televiziune „Spargatorii de misturi” de pe Discovery Channel. Toata lumea stie care sunt efectele inhalarii de heliu, vocea se subtiaza pentru cateva secunde si capata un timbru nefiresc de inalt. Fenomenul este explicat prin faptul ca fiind de sase ori mai usor decat aerul, heliul permite circularea mult mai rapida a sunetului prin gat, ceea ce il „ascute”. Adam Savage a decis sa vada ce se intampla in cazul inhalarii de sulf, care este mult mai dens decat aerul si are, prin urmare, consecinte opuse celor ale inhalarii heliului. Cu alte cuvinte, va ingrosa foarte mult vocea, aceasta sunand ca de pe o inregistrare ascultata cu incetinitorul. Experimentul este, intr-adevar, spectaculos.

8. Prabusirea zborului 961 al companiei aeriene etiopiene

Zborul etiopian 961 a fost deturnat la 23 noiembrie 1996 de trei cetateni din Etiopia care doreau sa obtina azil politic. Etaland o bomba falsa, atacatorii au solicitat schimbarea destinatiei avionului catre Australia. Pilotul le-a explicat ca nu ajunge combustibilul pentru acea ruta, dar deturnatorii l-au ignorat si l-au fortat sa se abata deasupra apelor Oceanului Indiana din apropierea Insulei Grand Comoro. Atunci cand avionul a incercat sa aterizeze, s-a lovit cu unul dintre motoare de un recif de corali, ceea ce a a provocat rotirea fortata inspre stanga si o rupere instantanee. In mod tragic, 125 de pasageri din cei 175, impreuna cu echipajul, au decedat in urma accidentului. Un turist a realizat filmarea momentului, crezand ca asista la un show aerian. Aceasta ar putea fi cea mai clara si cea mai tulburatoare prabusire a unui avion inregistrata vreodata.

7. Alunecarea de teren de sub Ruta 168 din Japonia

O alunecare de teren este un fenomen geologic adesea intalnit in Japonia. Aproximativ 75% din suprafata acestei tari este formata din teren impadurit, muntos si inadecvat agriculturii sau popularii. Din cauza acestui nivel ridicat al reliefului, al precipitatiilor abundente, al cutremurelor si al solului moale, Japonia este extrem de expusa alunecarilor de teren. In Tara Soarelui Rasare, multe sosele aglomerate sunt construitea de-a lungul povarnisurilor muntoase. Ruta 168 este o autostrada nationala ce leaga Shingu, Wakayama de Hirakata, Osaka. Alunecarile de teren precum cea filmata provoaca adesea probleme in regiune. Autostrazile sunt frecvent blocate si multi oameni raman fara posibilitatea de a se intoarce acasa. Situatia i-a motivat pe edilii oraselor sa adopte mai multe masuri de prevenire a alunecarilor de teren si numeroase programe de siguranta. In videoclip se poate vedea cum fenomenul teluric ingroapa absolut tot, inclusiv gardurile protectoare ce flancheaza autostrada.

6. Masina-fantoma

Intr-o noapte, politia din Garden City, SUA se afla in urmarirea unui autoturism suspect. Vehiculul se misca haotic si a refuzat sa traga pe dreapta la somatiile acustice si luminoase ale echipajului de politie ce il urmarea. In videoclip, pare sa accelereze si sa incetineasca extrem de rapid si la viteze nefiresti. In timpul urmaririi, masina intra intr-o parcare incercuita de un gard, iar iuresul pare a se termina. Brusc insa, vireaza direct catre gardul respectiv si, in mod misterios, pare sa treaca prin el, fara a-l atinge. Tot ce se mai poate vedea prin ochiurile gardului sunt stopurile masinii care se indeparteaza. In urma nu raman semne ale vreunei coliziuni, la nivelul gardului sau in jurul sau. Masina politiei se opreste, iar vehiculul-fantoma si ocupantii sai nu sunt niciodata localizati. Supranatural sau nu, evenimentul este cu siguranta impresionant.

5. Leul Christian

In 1969, John Rendall si Anthony Bourke au cumparat un pui de leu de la magazinul Harrods, din Londra. L-au botezat Christian si l-au crescut timp de un an, inainte de a-l elibera in salbaticie. Dupa ce au aflat ca tanarul leu a fost introdus cu succes in habitatul sau natural, cei doi barbati au intreprins o expeditie in Kenya, pentru a se intalni cu leul ce le-a apartinut candva. Acest lucru se intampla la un an dupa instrainarea lui, iar ei erau insotiti de un echipaj de televiziune specializat in filme documentare. Multi conservatori i-au avertizat pe Bourke si Rendal ca leul Christian nu isi va mai aminti de ei. Reintalnirea care a avut loc ajunge insa direct la inima oricui iubitor de animale care priveste momentul filmat. Christian se apropie prudent initial, dar apoi vine grabit si se arunca in bratele fostilor lui stapani. Documentarul mai arata si doua leoaice si un pui maricel afisand un comportament prietenos fata de vizitatorii umani.

4. Explozia navei cosmice Challenger

Era ceaa de-a 25-a lansare oficiala a unei nave cosmice efectuata de SUA si cea de-a zecea calatorie in spatiu a aeronavei Challenger. Era o misiune speciala, care o avea la bord pe Christa McAuliffe, castigatoarea unui concurs in vederea participarii la „Proiectul Spatial al Profesorului”, desfasurat de NASA. Misiunea lui Challenger a fost intarziata de mai multe ori, inainte de a fi definitiv stabilita pentru 28 ianuarie 1986. La 73 secunde dupa lansare, Challenger s-a rupt si a explodat, provocand moartea tuturor celor 7 membri ai echipajului. S-a stabilit, mai tarziu, ca accidentul s-a petrecut din cauza unei erori a propulsorului drept al rachetei. A reprezentat unul dintre cele mai tragice accidente din istoria Statelor Unite si a fost filmat in direct chiar de televiziune.

3. Paul Potts canta Nessun Dorma

Paul Potts este un tenor din Marea Britanie care a castigat prima serie a show-ului Britain’s Got Talent. Inaintea acestei competitii era doar un agent de vanzari de telefoane mobile. Acest videoclip il prezinta interpretand capodopera „Nessun Dorma”, care l-a adus instantaneu in varful topului concurentilor. Este vorba despre unul dintre cele mai populare videoclipuri din istoria YouTube. Dupa castigarea concursului, Potts a pornit intr-un mare tur mondial, constand din 97 de concerte sustinute in 85 de orase din 23 de tari. Primul album al lui Paul Potts, One Chance, a fost premiat cu mai multe discuri de platina. Potts a urcat pe locul unu in 13 topuri muzicale din tari diferite din toata lumea, facand dovada faptului ca oriunde exista amatori ai muzicii bune de opera. Un scenariu similar s-a intamplat si in cazul lui Susan Boyle.

2. Batalia din Kruger

Stii cu siguranta ca un videoclip postat pe YouTube a devenit faimos atunci cand are propria sa pagina pe Wikipedia. Este cazul bataliei de la Kruger. Scena a fost filmata in septembrie 2004, in apropierea unei oaze din Parcul National Kruger, localizat in Africa de Sud. Prezinta o lupta epica din viata reala intre o grupare de lei, o turma de bivoli si doi crocodili. Totul incepe cu atacul leilor asupra unui turmac si atragerea lui inspre apa. In timp ce leii incearca sa isi termine de ucis prada, un crocodil musca puiul de bivol si incearca sa il ia. Leii se opun si trag animalul din apa, urmand insa a fi atacati de turma furioasa de vite. Este un videoclip uimitor, care prezinta foarte elocvent lupta pentru supravietuire a animelelor.

1. Valul Tsunami din 2004 din Oceanul Indian


Pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,3 grade pe scara Richter a lovit coasta vestica a insulei indoneziene Sumatra. Ceea ce a urmat a fost un tsunami devastator care a maturat cea mai mare parte din coastele oceanului Indian. A reprezentat unul dintre cele mai distrugatoare dezastre naturale inregistrate in istorie, iar peste 225.000 de persoane au fost ucise in 11 tari. Zonele cele mai lovite au fost Indonezia, Sri Lanka, India si Thailanda. Pe net au circulat numeroase imagini triste si terifiante ale tsunami-ului in timp ce devasta regiunile de coasta. Plajele si atractiile turistice au fost primele lovite in majoritatea locurilor. Videoclipul prezinta o compilatie a mai multor filmulete de acest fel.

Sursa: TopTenz

Ai filmat si tu scene deosebite? Posteaza-le pe tare.ro

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase