Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Câte limbi străine poate învăţa un om? – VIDEO

Câte limbi străine poate învăţa un om? – VIDEO

Publicat: 16.03.2015
Milioane de oameni vorbesc mai mult de o limbă străină. Nu găsim nimic neobişnuit la persoanele care cunosc trei limbi străine şi cu toţii am auzit de cazuri ale unor bunici care au reuşit să înveţe de-a lungul vieţii patru sau chiar cinci limbi străine. În India, este ceva obişnuit ca oamenii să vobească zi de zi în cinci sau chiar şase limbi diferite. Dar cât de multe limbi străine poate învăţa, până la urmă, un om?

Michael Erard, autorul volumului „Babel No More”, a călătorit în toată lumea în căutarea hiperpoligloţilor, oameni care au studiat şi au învăţat foarte multe limbi străine.

Iată câteva persoane excepţionale pe care le-a întâlnit şi numărul incredibil de limbi străine pe care acestea le vorbesc fără nicio dificultate.

Graham Casdale, 14 limbi străine

Cansdale foloseşte la nivel profesional 14 limbi străine. El este translator la Comisia Europeană şi lucrează la Bruxelles.

Lomb Kato, 16 limbi străine

Unguroaica Lomb Kato susţinea că cinci dintre limbile străine pe care le ştia pur şi simplu „trăiau în interiorul ei”. Pentru alte cinci avea nevoie de exerciţiu zilnic de jumătate de oră pentru a nu le uita şi în alte şase putea face fără probleme traduceri.

FOTO: verbalisti.com    FOTO: verbalisti.com

Încrederea în sine era, în opinia sa, cheia învăţării cu succes la limbilor străine.

Alexander Arguelles, 20 de limbi străine

Arguelles îşi alocă zilnic nouă ore studiul limbilor străine. Din cele 60 pe care le-a studiat până acum, în 20 poate citi fără dificultăţi.

 Johan Vandewalle, 22 de limbi străine.

Vandewalle a câştigat, în 1987, un concurs dedicat exclusiv poligloţilor. El şi-a testat în această competiţie aptitudinile lingvistice în 22 de limbi străine. Participanţii la acest concurs trebuiau să discute 10 minute cu vorbitori nativi ai unor limbi străine, cu cinci minute pauză între conversaţii.

Ken Hale, 50 de limbi străine.

Faimosul lingvist MIT spunea că poate „vorbi” doar trei limbi străine, respectiv Engleza, Spaniola şi Warlpiri (limbă vorbită de circa 3.000 de persoane din nordul Australiei), dar putea „discuta” în alte 47.

FOTO: web.mit.edu    FOTO: web.mit.edu

El considera că abilitatea de a vorbi în limbi străine includea cunoaşterea implicaţiilor culturale ale acestora.

Emil Krebs, între 32 şi 68 de limbi străine.

Numărul de limbi străine pe care îl cunoştea Emil Krebs este menţionat în diferite surse. Diplomatul german care a lucrat în China a avut un talent neobişnuit pentru limbile străine. Din această cauză, după moarte, creierul lui a fost păstrat pentru a fi analizat.

FOTO: Wikipedia    FOTO: Wikipedia

Cardinalul Giuseppe Mezzofanti, între 40 şi 72 de limbi străine.

Într-una dintre biografiile sale sunt explicate cunoştinţele sale lingvistice astfel: studiase 14 limbi străine pe care nu le folosea în mod obişnuit, 11 în care putea purta o conversaţie, 9 pe care le vorbea cu accent, dar nu la perfecţiune, şi 30 pe care le cunoştea la nivel avansat.

FOTO: Wikipedia    FOTO: Wikipedia

Psiholingvistul Michael Erard a ajuns astfel la concluzia că „nu există nicio limită teoretică de limbi străine pe care o persoană le poate învăţa”. Singul lucru care ne limitează este timpul.

Sursă: Mental Floss

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase