Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum se vede lumea prin ochii unui câine dresat?

Cum se vede lumea prin ochii unui câine dresat?

Cum se vede lumea prin ochii unui câine dresat?
Publicat: 20.07.2015
Astăzi, sute de orbi au câştigat o nouă libertate de a lucra şi de a trăi cu ajutorul câinilor ghid.

 Instruirea unui astfel de câine este un proces lung şi minuţios. Câinele ghid trebuie să fie învăţat să se supună ordinelor stăpânului său.

El trebuie să fie, de asemenea, învăţat să nu asculte atunci când un ordin nesigur este dat.

Un câine pentru orbi nu va umbla niciodată prin faţa unei maşini cu viteză, indiferent de cât sigur ar fi stăpânul când spune: „Du-te!” El este antrenat şi pentru situaţii limită pe care stăpânul său nu le poate conştientiza îndeaproape.

Este nevoie de trei luni pentru a instrui un câine ghid.

Prima şedinţă constă în exerciţii cu îndemnuri de genul, stai -culcat, stai -adu. Acestea sunt repetate zi de zi, adăugându-se treptat şi alte exerciţii.

Câinele învaţă să meargă la stânga antrenorului lui, puţin mai în faţă. Formatorul acţionează ca un om orb, se loveşte de lucruri.

Câinele învaţă să îşi ghideze stăpânul departe de obstacole. El este învăţat să se oprească şi să aştepte la marginea trotuarului, veghează traficul şi permite maşinilor să treacă. Indiferent de comenzi, el merge mai departe doar atunci când drumul este sigur.

Înainte de a fi încredinţat unei persoane fără vedere, câinele este testat de un maestru orb, formatorul facând o verificare finală. El se leagă la ochi şi câinele îl conduce prin locuri cu trafic intens pentru a se asigura că acesta este un ghid sigur .

Un câine antrenat păşeşte cu pricepere prin mulţime, se opreşte la fiecare bordură, este atent la fiecare mişcare, practic devine „vederea” celui care nu beneficiază de acest simţ.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase