Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Poate un multivers să susţină viaţa?

Poate un multivers să susţină viaţa?

Alexandru Voiculescu 06.02.2018
Poate un multivers să susţină viaţa?
Conform unui nou studiu al unei echipe internaţionale de cercetători, un multivers - unde universul nostru este unul dintre multele existente - nu este atât de neospitalier pentru viaţă pe cât se credea anterior.

Întrebările cu privire la existenţa altor universuri ca parte dintr-un multivers mai mare şi dacă acestea pot susţine viaţa sunt probleme majore în cosmologia modernă, relatează Science Daily.

Acum, un nou studiu al cercetătorilor de la Durham University din Marea Britanie, University of Sydney, Western Sydney University, University of Western Australia, a arătat că viaţa poate fi întâlnită prin tot multiversul, desigur, cu condiţia ca acesta să existe.

Cheia pentru acest lucru, conform savanţilor, este energia întunecată, o „forţă” misterioasă ce accelerează expansiunea Universului. Teoriile actuale cu privire la originea Universului prezic mai multă cantitate de energie întunecată în Univers decât este observată. Adăugarea unei cantităţi mari ar cauza ca expansiunea rapidă să împiedice formarea stelelor şi planetelor şi, în consecinţă, a vieţii.

Teoria multiversului, introdusă în anii ’80, poate oferi o explicaţie pentru „cantitatea norocos de mică” de energie întunecată din Univers care a permis formarea vieţii, printre alte universuri care nu ar fi putut.

Folosind simulări computerizate ale cosmosului, noul studiu a scos la iveală că adăugarea energiei întunecate, chiar şi într-o cantitate de sute de ori mai mare decât cea existentă, are un impact modest asupra formării stelelor şi a planetelor.

Aşadar, luând în considerare noua descoperire publicată recent în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society înseamnă că viaţa poate exista şi în alte universuri.

„Simulările noastre arată că şi dacă este mult mai multă energie întunecată sau chiar şi foarte puţină, acest lucru ar avea un efect minim asupra formării stelelor şi al planetelor, ilustrând posibilitatea ca viaţa să existe în Multivers”, a precizat Jaime Salcido, unul dintre cercetători.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Să fie oare aceasta cea mai bună dovadă a existenţei unui UNIVERS PARALEL?

Trăim într-un multivers? Teoria surprinzătoare a unor fizicieni

Ultima lucrare a lui Hawking poate fi cheia către înţelegerea teoriei universurilor paralele

Cate universuri exista in multivers?