Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce este crăpată pielea elefanţilor?

De ce este crăpată pielea elefanţilor?

De ce este crăpată pielea elefanţilor?
Publicat: 13.10.2018
Micile fisuri de pe pielea elefantului african au ca scop reţinerea apei şi noroiului ce ajută animalele să facă faţă radiaţiilor solare intense şi paraziţilor, arată un studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Geneva, Elveţia.

Elefanţii africani iubesc băile în noroi, însă acest comportament are ca scop suplinirea lipsei glandelor sebacee ce ajută alte animale să aibă pielea moale şi flexibilă. De asemenea, din cauza mărimii sale şi a habitatului în care trăieşte, elefantul african evită supraîncălzirea prin pierderea caloriilor odată cu evaporarea apei strânse în crăpăturile pielii. 

Conform Science Daily, atunci când se acoperă cu noroi, elefanţii evită atacul paraziţilor şi expunerea excesivă la radiaţiile solare. Tegumentul animalului permite absorbţia unei cantităţi de apă de cinci până la zece ori mai mare. Specialiştii au analizat în cadrul studiului probe de piele furnizate de cercetătorii muzeelor din Elveţia, Franţa şi Africa de Sud. Rezultatele arată că structura pielii elefantului african este crăpată din cauza keratinizării excesive a pielii, creşterea pe o structură milimetrică mai ridicată şi deficienţei de descoamare. 

Cu ajutorul unui model computerizat, Antonio Martins, student al laboratorului lui Milinkovitch, a arătat că cei trei parametri duc la un stres mecanic ce provoacă apariţia fisurilor în piele. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase