Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce sunt tomografiile computerizate?

Ce sunt tomografiile computerizate?

Publicat: 27.12.2018
Ce sunt tomografiile computerizate?
Fie că te răneşti în timpul unei plimbări pe munte cu bicicleta sau îţi faci testele preventive pentru detectarea cancerului, medicul va avea nevoie de imagini interne ale organismului pentru a oferi un diagnostic clar.

Una dintre cele mai comune metode de înregistrare a imaginilor cu organele interne ale corpului este tomografia computerizată (CT). Conform Live Science, CT-ul utilizează o maşinărie rotativă cu raze X pentru a crea secţiuni transversale sau imagini 3D ale zonelor corpului. Acestea sunt o metodă nonivazivă de observare a oaselor, organelor şi a altor structuri interne.

Cum funcţionează tomografiile computerizate

În timpul unui CT, pacientul este aşezat pe o targă ce trece printr-un aparat circular ce conţine un tub cu raze X ce se roteşte în jurul pacientului şi transmite pulsaţii. Razele X sunt apoi captate de detectorii digitali ce se află în direcţie opusă faţă de sursă. După ce sursa de raze X realizează o rotaţie completă, un computer creează o imagine 2D transversală a corpului. Apoi computerul grupează mai multe imagini 2D pentru a crea o imagine 3D ce uşurează munca medicilor. Tomografia durează mai puţin de 15 minute, în funcţie de zona corpului pe care este realizată.

Pentru identificarea mai uşoră a anomaliilor, pacientului i se poate oferi o substanţă de contrast. Aceasta este introdusă în corp pe cale orală sau intravenos, în funcţie de analiză. Materialele din aceste substanţe au capacitatea de a altera capacitatea razelor X de interacţionare cu anumite ţesuturi ale corpului. Substanţa de contrast ajută medicii să deosebească ţesuturile normale de cele anormale.

De ce este necesară o tomografie computerizată

CT-urile pot ajuta la diagnosticarea infecţiilor, afecţiunilor musculare, fracturilor osoase, tipurilor de cancer şi tumori şi altor anomali.

În situaţii de urgenţă, CT-urile sunt un instrument ce salvează vieţi. Acestea determină rapid rănile sau sângerările interne.

Riscurile CT-urilor

În funcţie de zona corpului pe care se realizează tomografia poate exista riscul expunerii la radiaţii. Razele X reprezintă o sursă de radiaţii ionizate ce distrug ţesuturile sensibile, precum organele limfatice şi sângele. De asemenea, tomografiile computerizate la nivelul abdomenului nu sunt recomandate femeilor însărcinate deoarece fetusul este expus radiaţiilor dăunătoare. Un timp mai îndelungat petrecut în interiorul unui CT poate produce imagini mai clare, dar aduce cu sine şi o cantitate mai mare de radiaţii.

Noua generaţie de computere tomograf

Inteligenţa artificială (AI) devine o parte importantă a CT-urilor ce creează imagini mai clare cu o cantitate mult mai mică de radiaţii. Anul acesta, cercetătorii Universităţii Centrale din Florida au încorporat AI într-un computer tomograf. Astfel, aparatul a reuşit să capteze urme ale cancerului pulmonar.

În cadrul unei alte reuşite, cercetătorii Şcolii de Medicină Mount Sinai din New York au utilizat inteligenţa artificială pentru a scana imagini ale creierului. Sistemul a detectat fără probleme accidente vasculare cerebrale într-o secundă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Radiaţiile tomografului pot dăuna copiilor

Tomograf pentru animalele sălbatice

Un nou tip de scanner cerebral ar putea revoluţiona modul în care este analizată interacţiunea dintre neuroni

Credeau ca este o glumă proastă. Ce au văzut cercetătorii când au analizat la tomograf această mumie? (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase