Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce menta îţi dă o senzaţie de răcoare?

De ce menta îţi dă o senzaţie de răcoare?

Publicat: 11.08.2019
De ce menta îţi dă o senzaţie de răcoare?
În zilele călduroase de vară, menta poate fi un remediu ideal pentru a te răcori şi asta datorită proteinei TRPM8 care o conţine.

O frunză de mentă mestecată şi un pahar cu apă rece ne creează imediat o senzaţie de răcoare. Aceasta este o iluzie termică prin care receptorii senzoriali sunt induşi în eroare de diferiţi stimuli, potrivit Rador

La baza băuturilor şi suplimentelor cu mentă stă o proteină numită potenţial cation al receptorului tranzitoriu (TRPM8), în care receptorii senzoriali sunt induşi în eroare de diferiţi stimuli. 

TRPM8 este un canal ionic, un tip de proteină care reglează mişcarea ionilor prin membranele celulelor. 

Aşa cum anumite chei pot deschide broaştele uşilor, tot astfel doar anumiţi stimuli pot deschide canalul ionic şi pot avea acces la celule. 

Acest lucru schimbă sarcina electrică din interiorul neuronului şi informaţia transmisă de la neuron către sistemul nervos central, ceea ce duce în final la percepţia frigului. 

Cu toate acestea, TRPM8 nu reacţionează doar la temperaturi scăzute, fiind activat în prezenţa mentolului, a compusului organic cristalin care se găseşte în mentă şi uleiuri cu mentă. 

Consumul unui lichid rece sau chiar inspiraţia aerului rece va determina neuronii să se activeze şi să ofere o senzaţie de răcorire.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase