Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este diferența dintre spațiul cosmic și spațiul cosmic îndepărtat?

Care este diferența dintre spațiul cosmic și spațiul cosmic îndepărtat?

Care este diferența dintre spațiul cosmic și spațiul cosmic îndepărtat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.07.2023

Spațiul este considerat „ultima frontieră”, dar despre care parte a spațiului vorbim? Spațiul cosmic și spațiul cosmic îndepărtat sunt termeni folosiți cu același sens în multe contexte, dar astronomii au făcut distincții clare între cele două denumiri. Așadar, care este diferența dintre spațiul îndepărtat și spațiul cosmic atunci când ne raportăm la Univers?

Termenul de spațiu cosmic se referă la tot ceea ce se află dincolo de Pământ, chiar și la mediul aflat foarte aproape de planeta noastră, pe orbita joasă a Pământului, care începe la o înălțime de 160 de kilometri deasupra planetei.

Spațiul cosmic îndepărtat, pe de altă parte, începe puțin mai departe. Este considerat adesea a fi tot ceea ce se află mai departe de Pământ decât Luna și se poate referi la obiecte aflate în întregime dincolo de Sistemul Solar. Se pare că, de fapt, ultima frontieră este spațiul îndepărtat, potrivit Live Science.

Spațiul cosmic și spațiul îndepărtat

Termenul de „spațiu” este unul general, care cuprinde atât spațiul cosmic, cât și spațiul îndepărtat. Deși acesta a fost folosit încă din 1667 cu referire la locurile de dincolo de Pământ, în poemul „Paradisul pierdut” al lui John Milton, conceptul de „spațiu cosmic” nu a intrat în limbajul nostru până la mijlocul anilor 1800, atunci când a fost folosit într-o lucrare astronomică, potrivit Merriam-Webster.com.

Prolificul scriitor de științifico-fantastic H.G. Wells a contribuit la popularizarea termenului de spațiu cosmic într-un roman din 1901. Câteva decenii mai târziu, un alt scriitor de SF, E.E. Smith, a inventat termenul „spațiu cosmic” în romanul său din 1934, „Triplanetary”, potrivit Oxford Reference.

În mod firesc, explorarea spațiului cosmic a venit înaintea explorării spațiului cosmic îndepărtat, deoarece oamenii au trebuit să facă pași mici dincolo de atmosfera noastră protectoare pentru a începe. La sfârșitul anilor 1950, oamenii de știință au trasat o linie invizibilă, cunoscută sub numele de linia Kármán, unde au stabilit că Pământul se termină și începe spațiul cosmic, la aproximativ 80-100 km deasupra suprafeței planetei.

Linia provine dintr-un calcul efectuat de inginerul Theodore von Kármán, care indică altitudinea la care un avion trebuie să zboare atât de repede pentru a traversa atmosfera încât, din punct de vedere tehnic, intră pe orbită. De la o lansare de referință a unei rachete în 1949, omenirea a trimis obiecte dincolo de linia Kármán în spațiul cosmic și pe orbita Pământului.

Telescopul Webb se află în spațiul cosmic îndepărtat

NASA are o întreagă configurație de comunicații pentru a verifica toate misiunile efectuate în spațiul cosmic, numită Deep Space Network (DSN). Trei mari antene radio răspândite pe tot globul trimit și primesc semnale către toate sondele și sateliții de dincolo de Lună.

Recent, DSN a trebuit să stabilească dacă o misiune se număra printre cele din „spațiul îndepărtat” și, prin urmare, intra sub jurisdicția sa: Telescopul Spațial James Webb (JWST). Astronomii au decis că Webb se află, de fapt, în spațiul cosmic îndepărtat, deoarece orbitează la 1,6 milioane de kilometri distanță.

Vă mai recomandăm și: 

Test de cultură generală. Unde este marginea Universului?

Un meteorit a făcut spectacol pe cerul nopții din Australia

Oamenii de știință vor lansa sateliți din lemn pe orbita joasă a Pământului

Un element rar a fost descoperit pentru prima dată în atmosfera unei exoplanete

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase