Home » D:News » Un meteorit a făcut spectacol pe cerul nopții din Australia

Un meteorit a făcut spectacol pe cerul nopții din Australia

Un meteorit a făcut spectacol pe cerul nopții din Australia
Sursa foto: Aeroportul Cairns
Publicat: 25.05.2023

Cerul nopții din nordul statului australian Queensland s-a aprins în data 20 mai, pentru scurt timp, atunci când un meteorit a străbătut atmosfera, a explodat și a ajuns la sol cu o explozie extraordinară.

Imagini surprinse pe telefoane mobile, camere de bord și camere de securitate de către întreprinderi și locuitori din Cairns, pe coasta de est, până la Normanton, în Golful Carpentaria, au circulat pe rețelele de socializare. Acestea au arătat o minge de foc care creștea rapid în mărime în timp ce se apropia de Pământ, urmată de o explozie de lumină albastru-verzuie.

Imaginile color surprinse de camerele de la Aeroportul din Cairns au arătat cum cerul se aprinde în verde, și apoi în galben, în timp ce meteoritul se apropia imediat după ora 21:22, ora Australiei.

De ce se vede verde meteoritul aflat în cădere?

Locuitorii din orășelul Croydon, situat la aproximativ 500 de kilometri vest de Cairns, au declarat pe rețelele de socializare că au simțit o explozie și au auzit o bubuitură uriașă, potrivit The Guardian.

Dr. Brad Tucker, astrofizician la Universitatea Națională Australiană, a declarat pentru Guardian Australia că piatra avea probabil o dimensiune cuprinsă între 0,5 centimetri și 1 metru, ceea ce o face un meteorit de dimensiuni mici sau medii și că se deplasa probabil cu până la 150.000 de kilometri/h.

Cei mai mulți meteoriți sunt condrite stâncoase, dar culoarea verzuie de dinaintea impactului, în acest caz, a fost cel mai probabil cauzată de supraîncălzirea fragmentelor de fier și nichel, în timp ce roca s-a rupt în bucăți înainte să lovească solul.

Impactul rocii cu solul nu ar fi lăsat un crater, a precizat Tucker, deoarece roca s-ar fi fragmentat considerabil în momentul în care a ajuns pe suprafață.

Cea mai mare parte a rocii ar fi fost înghețată până la aterizare

În ciuda aspectului său înflăcărat, cauzat de frecarea de la intrarea în atmosferă, cea mai mare parte a rocii ar fi fost înghețată până la aterizare.

Tucker a spus că boomul sonic este „ceea ce ne îngrijorează la majoritatea meteoriților”.

„Este o detonare în aer, așa că, dacă se află deasupra unei zone populate, aceasta poate provoca pagube. Cel din cazul de față a fost de mică intensitate, dar ne facem griji în legătură cu meteori de 10-20 de metri”, a spus Tucker.

Explozia de deasupra orașului Celeabinsk

În 2013, un meteorit de 20 de metri a explodat deasupra orașului rusesc Celeabinsk. Oamenii de știință au descoperit că piatra a explodat cu o energie de 500 de kilotone de TNT. Explozia a spulberat geamurile a 3.600 de clădiri și a provocat prăbușirea acoperișului unei fabrici. La cea mai mare intensitate, meteoritul din Celeabinsk a strălucit de 30 de ori mai intens decât Soarele, provocând arsuri pe piele și pe retină pentru oamenii aflați la o distanță de până la 20 de kilometri.

Meteorii trec prin atmosfera Pământului în acest fel la fiecare lună, a declarat Tucker, dar cum cea mai mare parte a suprafeței Pământului este nelocuită, cele mai multe dintre rocile spațiale trec neobservate de publicul larg.

Vă mai recomandăm și: 

Un meteorit vechi de 4,6 miliarde de ani s-a prăbușit prin acoperișul unei case

Misterele asteroidului Bennu. Cum au dispărut craterele de impact de pe suprafața sa?

Impactul DART cu asteroidul Dimorphos, surprins de un mic satelit italian. Ce s-a văzut?

Impacturile de meteoriți de pe suprafața lui Marte dezvăluie noi indicii despre Planeta Roșie

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase