Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce meridianul Greenwich nu este acolo unde a fost la început?

De ce meridianul Greenwich nu este acolo unde a fost la început?

Publicat: 19.08.2023

Greenwich din Londra găzduiește Meridianul Zero, dar vizitarea renumitului Observator Regal nu înseamnă că o să treceți dintr-o emisferă în alta. Asta pentru că Meridianul Zero real este acum cu 102,5 metri mai departe de locul unde a fost stabilit pentru prima dată în 1884. Puteți da vina pe îmbunătățirile din tehnologie și știință pentru deplasarea avută de Meridianul Greenwich. Și, bineînțeles, pe cooperarea internațională.

Un meridian este o linie care leagă un pol de altul pe un corp ceresc, menținând aceeași longitudine. Spre deosebire de un ecuator, care poate fi definit fizic, meridianele corpurilor care se rotesc sunt complet arbitrare.

Puteți seta unul oriunde doriți, și exact asta au făcut oamenii timp de mii de ani. Longitudinea oferă coordonatele est-vest, dar acest lucru funcționează doar dacă există un punct zero. Și acel punct este Meridianul Greenwich.

De ce a fost Meridianul Greenwich ales drept Primul Meridian/Meridianul Zero?

Țările și-au stabilit principalele meridiane așa cum și-au dorit, dar momentele de schimbare au avut loc în Anglia. Acolo, timp de secole, meridianul principal a trecut prin Catedrala Sf. Paul din centrul Londrei, asta până în 1721, atunci când a fost mutat la Greenwich.

În același timp, au fost dezvoltate modalități de măsurare a longitudinii pe mare și primul Almanah Nautic a fost publicat de Observatorul Regal în 1767. Toate acestea au pus Greenwich pe hartă ca loc de referință. De acolo au început măsurătorile și așa își găseau navele poziția în lume, o abordare care a fost copiată în lung și în lat, explică IFLScience.

„Atunci când ajungem la mijlocul și sfârșitul secolului al XIX-lea, totul începe să devină puțin confuz, deoarece acum există și alte observatoare naționale. Sunt unele la Berlin, la Pulkovo (Rusia), la Rio de Janeiro, la Oslo. Observatorul lor are zero grade longitudine și toate hărțile lor se bazează pe această referință”, a declarat Louise Devoy, curator al Observatorului Regal Greenwich.

„Dacă erai un englez care încerca să facă afaceri cu un rus, dar hărțile tale aveau zero într-un alt loc, acest lucru devenea pur și simplu imposibil. De aceea, a avut loc această mare conferință în 1884 pentru a încerca să se decidă asupra unei singure origini primare pe care toată lumea să o poată folosi ca longitudine de zero grade. În acea etapă, aproximativ 70% dintre transporturile maritime în funcție de tonaj foloseau deja hărți și diagrame britanice bazate pe Greenwich. Deci a fost o decizie foarte pragmatică”, a spus ea.

De ce este Primul Meridian într-un loc greșit?

Meridianul este stabilit prin cronometrarea precisă a trecerii anumitor stele pe deasupra și acesta a rămas neatins până acum câteva decenii. Utilizarea Sistemului Global de Navigație prin satelit (GPS) a relevat o discrepanță între ceea ce a fost stabilit ca meridian principal și locul în care acesta ar trebui să fie de fapt.

La început, s-a crezut că este o problemă cauzată de protocoalele interne ale sateliților sau de probleme mici, dar treptate, de cronometrare. Cu toate acestea, nu a fost așa. Un studiu din 2015 a arătat că problema are legătură cu gravitația. După cum am menționat, metoda astronomică necesită ca stelele să treacă cu precizie pe deasupra. Dar cât de încrezător poți fi cu privire la ce înseamnă „sus”?

Abordarea obișnuită este de a găsi unde este „jos”. Acest lucru s-a făcut folosind gravitația. La urma urmei, gravitația trage totul în jos spre centrul planetei. Oarecum. Gravitația de pe Pământ nu este exact la fel peste tot deoarece interiorul planetei și suprafața ei au variații. Prin urmare, o linie îndreptată în jos în New York ar putea să nu fie paralelă cu o linie îndreptată în jos din Los Angeles.

Cu ce a fost înlocuit Meridianul Greenwich?

„Deci măsurătorile care au fost făcute la Greenwich ar fi fost afectate de variațiile locale ale gravitației, deoarece atracția gravitațională nu este constantă pe întregul Pământ”, a explicat Devoy.

Sateliții de navigație, în schimb, se mișcă chiar în jurul centrului Pământului, neafectați de variație, deoarece sunt atât de mulți care fac multe măsurători de la distanță, încât pur și simplu se uniformizează.

„Și de aceea întregul sistem începe să se schimbe ușor. De aceea meridianul dat de satelit este la aproximativ 102 metri și jumătate est de meridianul Greenwich, pentru că au fost luate în considerare aceste variații și au fost centrate pe pământ”, a concluzionat Devoy.

Abordarea astronomică și cea prin satelit au fost combinate în Meridianul Internațional de Referință, care este acum Meridianul Zero. Acesta este aproape de Meridianul Greenwich, dar cu siguranță nu este fix acolo.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Euclid dezvăluie primele imagini cu „Universul întunecat”

Sistemul Solar ar putea fi mai „bătrân” cu peste un milion de ani decât se credea

O nouă analiză ne aduce mai aproape de detectarea materiei întunecate

Astronomii descoperă noi indicii despre sursa câmpurilor magnetice ale Universului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase