Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce palmierii rezistă la uragane?

De ce palmierii rezistă la uragane?

De ce palmierii rezistă la uragane?
Publicat: 16.09.2017
De obicei, copacii se rup la vânturi foarte puternice, sau cel puţin îşi pierd crengile. Nu şi în cazul palmierilor, care pot rezista chiar şi la vânturile extrem de puternice ale uraganelor.

Secretul lor constă în structură. Deşi sunt consideraţi copaci, trunchiul acestora nu este lemnos, ci au ţesut spongios, neordonat, unde celulele sunt extrem de maleabile, scrie Live Science.

„Lipsa de structură convenţională a palmierului îi oferă acestuia flexibilitatea şi îl face adaptat de la brizele insulelor la uraganele violente”, scrie geochimista Hope Jahren în cartea sa Lab Girl.

Astfel, palmierii au putut să se dezvolte în regiunile tropicale. Sunt cunoscute 188 de genuri care conţin 2.585 de specii, conform profesoarei Judy Jernstedt de la Universitatea California.

Un punct slab al palmierilor este acela că ploile torenţiale aduse de uragane pot umezi suficient de mult solul încât arborele poate fi scos din rădăcini de forţa vântului.

De asemenea, având în vedere diferenţele dintre copacii pe care îi cunoaştem şi palmieri, aceştia din urmă sunt mai înrudiţi pe scara evolutivă cu plantele erbacee, precum iarba sau porumbul. Mai mult decât atât, palmierii sunt foarte bătrâni. Aceştia fac parte din familia Arecaceae, un grup de plante care a apărut acum 100 de milioane de ani, în timpul Cretacicului, pe vremea când dinozaurii încă dominau Pământul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Plantaţiile de palmieri ameninţă existenţa maimuţelor năsoase

Plantaţiile de palmieri le priesc jaguarilor

A dispărut oceanul. Fenomenul produs de forţa uraganului Irma, în Bahamas. Explicaţiile specialiştilor

Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură surprinzătoare între uragane şi poluarea provocată de oameni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase