Home » Natură » Top 10 cele mai ciudate animale descoperite în 2015. FOTO

Top 10 cele mai ciudate animale descoperite în 2015. FOTO

Publicat: 31.12.2015
În fiecare an, oamenii de ştiinţă explorează jungle, deşerturi şi colecţiile din muzee pentru a examina animale şi, dacă sunt norocoşi, mai descoperă câte o specie nouă.
De exemplu, în 2015, cercetatorii au identificat un dragon de mare de culoarea rubinului roşu în largul coastei Australiei, o nouă specie de broască ţestoasă gigantă în Insulele Galapagos şi un vierme cu 30 de picioare în China. Topul celor mai neobişnuite 10 animale descoperite în 2015 îl vedeţi mai jos:
 
1. Maimuţa care strănută
 
Sursa foto: kool99/pinterest
 
„Snubby”- e maimuţa care strănută, numită aşa pentru nasul ei cârn ce colectează apa de ploaie în zilele cu umiditate sporită. Aceste maimuţe neobişnuite de culoare alb-negru se găsesc în nordul Myanmar şi pot fi auzite cum strănută în zilele ploioase.
 
Potrivit unui nou raport din 2015 al Fundaţiei World Wildlife, cercetatorii au anunţat că au descoperit o maimuţă care strănută (Rhinopithecus) în 2010, ea este una din cele  211 de specii noi descoperite în Himalaya de est între 2009 şi 2014.
 
2. Cel mai mic melc din lume
 
Sursa foto: Menno Schilthuizen | Naturalis Biodiversity Center/ pinterest
 
O specie nouă a celui mai mic melc din lume a fost găsită în Borneo. Minusculul campion (Acmella nana) are o coajă albă strălucitoare, translucidă şi măsoară aproximativ 0,7 milimetri înălţime şi trăieşte pe dealuri calcaroase de pe insula tropicală. În cadrul aceluiaşi studiu au mai fost identificate încă 47 de specii de melci.
 
3. Pasărea terorii
 
Sursa foto:  M. Taglioretti and F. Scaglia/pinterest
 
Această pasăre avea 3 metri înălţime şi din zbor prindea prada cu ajutorul ciocului său lung şi coroiat. Aceşti giganţi, numiţi pe bună dreptate păsări ale terorii, au trăit în America de Sud între aproximativ 50 – 1,8 milioane de ani în urmă. 
 
În aprilie, cercetătorii au anunţat că au descoperit o nouă specie de păsări ale terorii (Llallawavis scagliai) pe coasta de est a Argentinei. Cu vârsta de 3.500.000 de ani, acest model este cea mai completă fosila a acestei păsări, cu aproximativ 90 % din oase intacte.
 
4. Viespea dementor
 
Sursa foto:Michael Ohl / Museum fur Naturkunde/ pinterest
 
Cercetatorii au numit o viespe descoperită anul acesta Ampulex Dementor sau „viespea Dementor”. Numele a fost inspirat de Dementori lui Harry Potter, creaturi fantome care sug gândurile fericite ale unei persoane, chinuindu-l.
 
Viespea mănâncă gândaci într-un mod impresionant de înfricoşător. Ea injectează venin în burta gândacului şi astfel transformă prada într-un imobilizat „zombi pasiv”. Dar veninul nu ucide, de fapt el doar imobilizează, aşa că gândacul va fi mâncat de de viu de către viespea Dementor.
 
5. Aspiratorul de dimensiunea hipopotamului
 
Sursa foto:Ray Troll/ pinterest
 
În urmă cu aproximativ 23 de milioane de ani, un mamifer de dimensiunile unui hipopotam îşi folosea botul său lung pe post de aspirator. El aspira hrana: alge marine şi iarbă de mare de-a lungul coastei.
 
Animalul nou identificat (Ounalashkastylus tomidai) face parte din ordinul Desmostylia, ordinul de mamifere marine considerat complet dispărut. Cercetatorii au descoperit patru schelete de O. tomidai, inclusiv al unui pui, în Insulele Aleutine, Unalaska, Alaska.
 
6.  „Skeletorus” şi „Sparklemuffin”
 
 
Ambele specii sunt specii ale paianjenilor păuni, numite aşa pentru culorile lor strălucitoare şi ritualurile de curtare. Skeletorus (Maratus sceletus) arăta ca un schelet de desene animate datorită marcajelor sale alb-negru, în timp ce Sparklemuffin (Maratus jactatus) e de culoare roşie şi albastru. Ambele se găsesc în Australia.
 
7. Scorpionul de mare gigant
 
Sursa foto:Patrick Lynch | Yale University/ pinterest
 
Statul Iowa (în SUA) are multe lanuri de porumb. În timpul unei sesiuni de excavare a locului unde un meteorit antic a căzut, în susul râului Iowa, cercetătorii au găsit rămăşiţele fosilizate a unui scorpion de mare. Acesta era de înălţimea unui om şi avea ambele membre ascuţite în formă de zbaturi. Scorpionii de mare (Pentecopterus decorahensis) se hrăneau, cel mai probabil, cu bivalve, în urmă cu circa 460 de milioane de ani.
 
8. Şarpele cu patru picioare
 
Sursa foto: Dave Martill/ University of Portsmouth/ pinterest
 
Şerpii moderni se deplasează prin târârea pe burtă, dar în urmă cu 120 milioane de ani, strămoşii lor avea patru picioare, fiecare cu 5 degete. Noile specii au fost descoperit în expoziţia muzeului de fosile din Formaţiunea Crato din nord-estul Braziliei. Muzeul Solnhofen în Germania a etichetat-o drept „fosilă necunoscută”, dar David Martill, un paleobiolog de la Universitatea din Portsmouth (Mare Britanie) a cercetat cazul.  Cercetatorii au numit  şapele de 20 cm lungime Tetrapodophis amplectus, literalmente şarpe cu patru picioare.
 
9. Şobolanul cu nas de porc şi dinţi de vampir
 
Sursa foto: Kevin C. Rowe, Senior Curator of Mammals, Museum Victoria./ pinterest
 
Un rozător extrem de greu de văzut din insula indoneziana Sulawesi este o nouă specie identificată de cercetători. Critter (Hyorhinomys stuempkei) are un nas asemănător cu râtul porcului şi dinţii supradimensionaţi care îl aseamănă cu un vampir.
 
„Nu am văzut niciodată un şobolan cu un nas ca la acesta. Când l-am scos din capcană, am ştiut că am descoperit o nouă specie. Nu a existat nicio îndoială în mintea mea”, a declarat Jacob Esselstyn, specialist pe mamifere de la Muzeul Universităţii de Stat de Ştiinţe Naturale din Louisiana. 
 
10. Ruda vegetariană a T.rex-ului
 
Sursa foto: Gabriel Lío/ pinterest
 
Tyrannosaurus rex este cunoscut pentru muşcătura sa zdrobitoare de oase şi dinţi ascuţiţi precum cuţitele, dar şi pofta fiarei pentru carnea care nu a fost împărtăşită de vărul său, Chilesaurus diegosuarezi.
 
Diego Suárez, în vârstă de 7 ani, fiul unui paleontolog, descoperit o fosilă C. diegosuarezi în timpul unei săpături arheologice în 2010, în sudul Chile. O cercetare mai amănunţită a permis descoperirea a mai mult de 10 schelete cu dimensiuni ce variază de la dimensiunea unui curcan la un schelet de aproape 3 m lungime. Ei au fost strict ierbivori. 
 
„Această descoperirea pur şi simplu ne arată că într-adevăr nu ştim prea multe despre dinozauri”, a declarat Thomas Carr, profesor de biologie la Colegiul Cartagina din Wisconsin si paleontolog în domeniul vertebratelor, care nu a fost implicat in studiu.
 
Sursa: Live Science
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase