Home » Natură » 5 Cele mai mari erupţii vulcanice din lume. Au avut puterea a mii de bombe atomice – FOTO + VIDEO

5 Cele mai mari erupţii vulcanice din lume. Au avut puterea a mii de bombe atomice – FOTO + VIDEO

Publicat: 27.02.2016
Vulcanii din toate timpurile au constituit un pericol major pentru populaţia locală.
Mai jos vă prezentăm cinci dintre cele mai mari erupţii:
 
1. Muntele Tambora, Insula Sumbawa, Indonezia.
 
 
Erupţia vulcanică de la muntele Tambora este cea mai mare înregistrată vreodata de om. Conform Index Vulcanic de Explozivitate (VEI) are 7 puncte, al doilea cel mai mare rating în index. 
 
Vulcanul, care este încă activ, este unul dintre cele mai înalte vârfuri din arhipelagul indonezian.
 
 
Erupţia a atins apogeul în aprilie 1815, când a explodat atât de tare încât aceasta a fost auzit în insula Sumatra, la o distanţă mai mare de 1.930 de km. Numărul victimelor în urma erupţiei a fost estimat la 71.000 de persoane, iar norii grei de cenuşă au coborât pe mai multe insule îndepărtate.
 
2. Vulcanul Changbaishan
 
 
Este cunoscut şi sub numele de vulcanul Baitoushan. Erupţia a răspândit material vulcanic departe în nordul Japoniei, pe o distanţă de aproximativ 1.200 de kilometri. Erupţia a creat şi o calderă mare, de aproape 4.5 km diametru şi peste 1 km adâncime. Aceasta este acum umplută cu apele lacului Tianchi sau Sky Lake, o destinaţie turistică populară atât pentru frumuseţea sa naturală, cât şi pentru presupusele creaturi neidentificate care trăiesc în adâncurile sale.
 
Situat la hotarul dintre China şi Coreea de Nord, muntele a erupt ultima dată în 1702 şi geologii consideră vulcanul unul latent. VEI-ul e de 7 puncte.  Emisii noi de gaze au fost observate şi în 1994, dar vulcanul nu a erupt.
 
3. Vulcanul Thera
 
 
Geologii consideră că vulcanul Thera din insulele Mării Egee a explodat cu forţa câtorva sute de bombe atomice într-o fracţiune de secundă. Deşi nu există înregistrări scrise ale erupţiei, care ar fi avut loc în anul 1610 î. Hr.,  geologii cred că acesta ar putea fi cea mai puternică explozie asistată vreodată.
 
Insula Santorini, parte dintr-un arhipelag de insule vulcanice din Grecia, a găzduit vulcanul. Santorini a fost casa civilizaţiei minoice şi există unele indiciii că locuitorii insulei suspectau că vulcanul urma să explodeze. Există speculaţii că erupţia acestui vulcan a perturbat grav cultura, a cauzat tsunamiuri şi a scăzut temperatura, eliberând în atmosferă cantităţi masive de dioxid de sulf, care a schimbat clima. VEI-ul e de 7 puncte.
 
4. Vulcanul Ilopango
 
 
Acest vulcan este situat în centrul El Salvador, la doar câteva mile la est de capitala San Salvador. El a avut două erupţii în istoria sa. Una dintre acestea a fost extraordinar de mare, a acoperit, cu roci vulcanice şi cenuşă, o mare parte din regiunea centrală şi de vest a El Salvador  şi a distrus oraşele mayaşe timpurii, forţând locuitorii să fugă.
 
Rutele comerciale au fost perturbate, iar centrul civilizaţiei Maya a fost mutat din zona muntoasă din El Salvador în zonele de şes, la nord, în Guatemala.
 
Caldera formată după erupţie este acum locul celui mai mare lac din El Salvador. Erupţia a avut loc în anul 450 şi a avut punctul 6 in indexul VEI.
 
5. Insula Ambrym, Vulcanul Vanuatu. 
 
 
O insulă vulcanică de 665 km pătraţi, parte a Republicii Vanuatu, şi o naţiune mica în sud-vestul Oceanului Pacific au asistat la una dintre cele mai impresionante erupţii din istorie. Una care a trimis un imens val de cenuşă şi praf jos la poalele muntelui şi a format o calderă de 12 km lăţime. Erupţia s-a întâmplat în anul 50 şi a avut 6 puncte conform VEI.
 
Vulcanul continuă să fie unul dintre cei mai activi din lume. Acesta a erupt de aproape 50 de ori din 1774 şi s-a dovedit a fi un vecin periculos pentru populaţia locală. În 1894, şase persoane au decedat din cauza erupţiilor vulcanice şi 4 persoane au fost depăşite de scurgerile de lavă. Iar în 1979, ploile acide cauzate de vulcan au ars locuitorii.
 
Sursa: Live Science
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase