Home » Natura » Scoicile din oceane se dizolvă. Care este cauza

Scoicile din oceane se dizolvă. Care este cauza

Descopera 06.24.2016
Scoicile din oceane se dizolvă. Care este cauza
De-a lungul ultimului deceniu, cochiliile midiilor din oceanul Pacific au devenit mult mai subţiri. Potrivit oamenilor de ştiinţă din SUA, acest fenomen este legat de faptul că apa din ocean se oxidează şi moluştele încep să se dizolve în baia de acid.

Cercetătorii au adunat moluşte de pe coasta SUA, pentru a le compara cu cele din anii 1970 şi au ajuns la concluzia că grosimea cochiliei moluştelor s-a micşorat cu 32%.

Din cauza utilizării de către om a petrolului şi a altor combustibili fosili, în ocean se dizolvă mai mult dioxid de carbon, ceea ce duce la creşterea concentraţiei de dioxid de carbon în apele oceanice. Acest proces duce şi el la descompunerea cochiliilor de calcar ale moluştelor, informează rador.ro.

Deocamdată, oamenii de ştiinţă nu au inventat o modalitate care să oprească dispariţia moluştelor, ce servesc ca hrană nu doar pentru om, dar şi pentru stelele şi vidrele de mare. Potrivit prognozelor climatologilor, în decursul următoarelor decenii, temperatura apei marine se va ridica, ceea ce va duce la schimbări radicale asupra vieţii animalelor acvatice.

Recent s-a constatat că schimbările de temperatură la nivelul apei cu doar două grade pot face ca midiile, stridiile şi alte moluşte să nu mai fie bune pentru consum. Încălzirea apei va fi favorabilă  pentru dezvoltarea bacteriilor patogene şi a speciilor de planctoni care vor produce diferite toxine. Toxinele se vor acumula în moluşte şi, odată consumate de om, vor deveni periculoase

Pe de altă parte vor cădea mai multe precipitaţii ceea ce va  reduce concentraţia de sare de la suprafaţa apelor. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că toate aceste schimbări vor influenţa bacteriile microscopice şi planctonul din oceane, care, la rândul său, va avea impact asupra speciilor de la vârful lanţului trofic.

Sursa: gandul.info

Vă mai recomandăm şi: Peste 75 de specii noi au fost descoperite în Insulele Filipine

                                             Descoperirea celor mai vechi margele din lume rescrie istoria

                                         ”The Shell Grotto”, peştera care îi fascinează pe toţi cei care intră în ea. Misterul ei îi intrigă pe cercetători de aproape 200 de ani – GALERIE FOTO