Descoperirea unei fosile vechi de 48 de milioane de ani scoate la iveală un lucru uimitor despre lanţul trofic. ”Probabil este unică în cariera mea”

09 09. 2016, 09:00

Paleontologii au descoperit fosila unei insecte conservate în interiorul unei şopărle din interiorul unui şarpe, lanţul trofic conservat într-un  lac vulcanic de acum 48 de milioane de ani.

,,Este probabil acel gen de fosilă pe care nu-l voi mai descoperi niciodată de-a lungul carierei mele,” a declarat paleontologul Krister Smith, de la Institutul Senckenberg din Germania.

Smith şi echipa sa consideră că iguana a mâncat o insectă, iar după două zile a fost înghiţită de un şarpe juvenil. Modul în care şarpele  a murit este neclar, însă cercetătorii consideră că reptila s-a apropiat prea aproape de lacul vulcanic şi a fost fie otrăvit, fie intoxicat de vaporii degajaţi. Cadavrul său a căzut pe fundul lacului, unde a fost conservat perfect pentru milioane de ani.

Deşi combinaţia unui şarpe cu o şopârlă şi un gândac este unică, pentru paleontologi nu este prima descoperire a unui lanţ trofic.

În 2008, un cercetător australian a descoperit un rechin în interiorul căruia se afla un amfibian care mâncase un peşte mic. Fosila este mult mai fragmentată decât cea descoperită recent, însă a fost prima dată când cercetătorii au observat cât de complex este lanţul trofic.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cea mai veche fosilă de pe Pământ, descoperită recent. Conţine primele dovezi ale vieţii de pe Terra
 
O fosilă de acum 77 de milioane de ani, descoperită recent, rescrie istoria despre ”Bătălia Cerurilor”
 
Descoperire fascinantă într-o fosilă de 520 milioane de ani.”Este cel mai vechi din lume” FOTO
 
Fosila unui mare dinozaur cu pene, descoperită în China