Home » Natură » Everestul subteran descoperit într-un lanţ muntos din Uzbekistan după 20 de ani de căutări

Everestul subteran descoperit într-un lanţ muntos din Uzbekistan după 20 de ani de căutări

Publicat: 12.02.2017
O echipă de cercetători compusă din 31 de specialişti din Rusia, Italia, Israel, Marea Britanie şi Germania au explorat un sistem de peşteri imens din Uzbekistan cunoscut ca Dark Star. După îndelungi căutări, experţii au făcut o descoperire uimitoare.

În 1984, ruşii au descoperit una dintre intrările în peşteră, iar în 1990 britanicii au început să exploreze sistemul subteran pe care l-au numit Dark Star. De atunci Dark Star şi al doilea sistem de peşteri Festivalnaya atrag speologi din toate colţurile lumii, notează National Geographic. 

Alpiniştii compară acest sistem uriaş cu Muntele Everest, însă cel mai înalt vârf al muntelui este cunoscut în timp ce cele mai adânci locuri din subteran nu sunt cunoscute încă. Experţii susţin că sunt ştiute mai multe informaţii despre terenul de pe Marte decât despre adâncurile Pământului. Peştera Krubera din Georgia este în prezent considerată cea mai adâncă peşteră, cu o adâncime de 2,19  kilometri. Însă Dark Star ar putea întrece acest record. 

Sursa: captură/ Youtube

Până în prezent, în timpul a opt expediţii au fost descoperţi 17,70 kilometri, adâncimea maximă descoperită până în prezent fiind de 914 metri. Însă sistemul nu a fost cartografiat în întregime, în mare parte din cauza zonelor izolate în care nu pot pătrunde oamenii. În general, cercetătorii au rămas fără frânghie în momentul în care au încercat să exploreze şi alte zone. 

În prezent, noua echipă de cercetători s-a echipat cu peste o sută de secţiuni de frânghie pentru a explora noile peşteri. În urmă cu 30 de ani, Igor Lavrov a descoperit o creastă calcarosă denumită Xo’ja Gurgur Ota, pe care el împreună cu echipa sa încă o explorează. Cei 31 de cercetători au pătruns în peşteră prin intrarea Izhevskaya. La bază, unde echipa şi-a instalat tabăra, temperatura atingea 37 de grade Celsius.  În fiecare an echipele de cercetători colectează probe din diferite părţi ale peşterilor pentru a analiza istoria climatică a Asiei Centrale, dar şi pentru analizarea sistemului de ventilaţie şi al arhitecturii din adâncuri. 

Sursa: captură/ Youtube

După câteva zile petrecute în peşteră, echipa se pregătea să se întoarcă înapoi în Tashkent, dar Aleksey Seregin, un explorator rus a dorit să mai facă o ultimă încercare. A escaladat o cascadă imensă din peşteră în speranţa că va descoperi un nou sector. La trei zile după căutări, Seregin şi colega sa s-au întors în tabără. Aceştia au descoperit deasupra cascadei un pasaj de mărimea unui tunel de metrou din Moscova în care se afla un rău.  Experţii susţin că Dark Star ar putea fi Everestul peşterilor, iar culoarul ar putea fi cel pe care cercetătorii îl caută de mai bine de 20 de ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase