Home » Natură » Un studiu recent asupra ADN-ului a arătat cât de feroce pot fi plantele carnivore

Un studiu recent asupra ADN-ului a arătat cât de feroce pot fi plantele carnivore

Publicat: 20.05.2017
Un studiu recent asupra ADN-ului a arătat cât de feroce pot fi plantele carnivore
Cercetătorii au analizat bagajul genetic al plantei ”Utricularia gibba”, ajungând la concluzia că aceasta este un prădător sofisticat. Foloseşte presiune negativă pentru a prinde prada. Pe parcursul a milioane de ani, a acumulat material genetic asociat cu natura sa carnivoră. Acestea includ gene care facilitează prinderea prăzii, digerarea proteinelor şi transportul intercelular al fragmentelor de proteine.

Aceste descoperiri au fost publicate pe 15 mai în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, studiul a fost condus de o echipă internaţională de cercetători, scrie Science Daily.

Victor Albert, de la University at Buffalo College of Arts and Sciences, a precizat că „am folosit bioinformatica pentru a identifica gene care sunt păstrate şi îmbogăţite în specie, iar acestea erau asociate cu stilul de viaţă carnivor”.

Stephan C. Schuster, de asemenea co-autor al acestui studiu şi profesor la Nanyang Technological University din Singapore, a dezvăluit: „Cu ajutorul analizelor, am fost capabili să descoperim semnăturile genetice ale plantei carnivore”.

Cercetătorii au observat că anumite gene au fost duplicate. De obicei, acestea s-ar pierde odată cu evoluţia organismului, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul U. gibba, iar cele rămase i-au oferit un avantaj evolutiv. De asemenea, savanţii au observat că planta a avut o perioadă de ştergere masivă a genelor, ceea ce înseamnă că cele care au rămas sunt extrem de eficiente – de aici şi la modul sofisitcat de capturare a prăzii şi de sintetizare a proteinelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cinci moduri uluitoare prin care plantele carnivore îşi prind prada

Viaţa secretă a plantelor carnivore (VIDEO SPECTACULOS)

O nouă specie de plante carnivore a fost descoperită datorită unei poze de pe Facebook – GALERIE FOTO

Planta care ucide şi mănâncă oi a înflorit pentru prima dată pe continentul european (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase