Home » Natură » Afecţiunile pe care ţi le poate transmite pisica

Afecţiunile pe care ţi le poate transmite pisica

Afecţiunile pe care ţi le poate transmite pisica
Publicat: 15.01.2018
Sunt firave, dar încearcă tot timpul să îţi fie aproape şi să te molipsească cu pofta lor de viaţă. Cu toate astea, pisicile îţi pot transmite şi numeroase boli. Medicul veterinar Loredana Burlac explică pentru Ce se întâmplă, doctore? care sunt afecţiunile pe care ţi le poate transmite felina cu care împarţi apartamentul.
Boala zgârieturii de pisică
 
Afecţiunea este cauzată de o bacterie, Bartonella henselae, iar posibilele căi de transmitere sunt reprezentate de zgârieturi, înţepături, lingere (pe tegument cu leziuni).
 
Manifestări clinice la om: febră, limfadenopatie, erupţii cutanate autolimitante, ce pot duce rar la complicaţii ( endocardită, afecţiuni neurologice). La pisici transmiterea se face prin intermediul fecalelor. Pisica, prin toaletare, ingeră bacteria, care duce la îmbolnăvire. De asemenea, se poate transmite şi prin intermediul căpuşelor.
 
Simptomatologia la pisici este rar întâlnită. În general, sunt asimptomatice.  Pot apărea, în anumite cazuri, febră, limfadenită, letargie şi lipsa apetitului.Diagnosticul la om se pune pe baza anamnezei , a semnelor clinice şi a testelor specifice pentru detectarea bacteriei, de la locul muşcăturii, zgârieturii.
 
Enterita cu Campylobacter
 
Transmiterea se face prin contact direct cu pisicile ce prezintă scaune apoase, cauzate de această bacterie.
Simptomele la animale: diareea şi starea generală proastă. La om apare gastroenterita, alterarea stării generale, cefalee, mialgii, artralgii.
 
Boala este autolimitantă, însă se pot face teste, din fecale (coprocultura), pentru detectarea bacteriei.
 
Citeşte continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase